Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] format kompatybilny z PHP dla klientów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hhg
Mam powiedzmy coś w rodzaju sklepu. Idea jest taka że jak klient wypełni formularz co i ile zamawia to może sobie to co wypelnil wyeksportować poprzez mechanizm aplikacji do jakiegos eleganckiego formatu (np Excel etc.. byle popularny na calym Swiecie) i zapisac na HDD.
Jak wiadomo kompatybilność porządna PHP z Excel zaczęła się dopiero w wersji Excel 2007
http://wortal.php.pl/wortal/aktualnosci/ap.../php_excel_2007

natomiast wczesniej juz cos probowano ale z 2003
http://www-128.ibm.com/developerworks/open...ry/os-phpexcel/

Sam uzywam Excela 2000 i mysle ze nie jestem jedyny, a to ma byc dla każdego użytkownika systemu Windows - zwykłego klikacza.

Czy znacie jakieś rozwiązanie żeby dać możliwość zapisania przez użytkownika takiego złożonego zamówienia na dysku? Tak żeby w miare estetycznie i czytelnie sie wyświetlało. Oczywiście nie musi być nie wiadomo co ale zwykła tabela w HTML albo plik Notatnika odpada. Warto by było żeby takie coś dało się wydrukować.

b. prosze o pomoc,
narazie jedyny mój pomysł to PDF ale może ktos z Was widział lepsze podobne rozwiązanie gdzie indziej?
niekoniecznie prosze Was o cos idealnego tylko cokolwiek a wybierze sie najlepsze

z gory dzieki za pomoc!
nexis
Bez wątpienia format PDF jest najpopularniejszym i najbardziej uniwersalnym formatem, który mógłbyś do tego użyć. Po pierwsze nie dyskryminujesz w ten sposób użytkowników systemów z rodziny UNIX ani MacOS, a po drugie programy do przeglądania plików PDF (np. Adobe Reader) są darmowe i tak jak w punkcie pierwszym dostępne dla wszystkich platform. Ponadto eksport do PDF przy użyciu PHP jest bardzo łatwy przy użyciu chociażby biblioteki FPDF.
hhg
racja zostaje pdf
cicik
Również polecam FPDFa. Od lat robię w tym różne zestawienia i jestem zadowolony. Co prawda kilka rzeczy bym dopisał ale jest bardzo dobrze.
hhg
znalazlem jeszcze cos lepszego bo z UTF-8 a mianowicie TCPDF
cicik
Cytat(hhg @ 28.09.2007, 11:22:10 ) *
znalazlem jeszcze cos lepszego bo z UTF-8 a mianowicie TCPDF

A do FPDF nie da sie wcisnac utf-8? Mi sie wydaje, ze to kwestia wygenerowania odpowiedniego zestawu czcionek dolaczonym skryptem.
hhg
widzialem jakas intrukcje ale jeszcze znalazłem to tcpdf i tam dziala od razu (oszczednosc czasu winksmiley.jpg )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.