Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Rozpoznawanie przeglądarki z rozpoznawaniem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
diller24
Mam problem z witryną w div-ach działa poprawnie pod większością przeglądarek jedynie IE w wersji 6,0 lub niższej powoduje zmiany w widoku ...
Strona oparta na CSS i DIV
Pytanie jak rozdzielić łądowanie strony chciałem strowrzyć schemat
ładowanie pliku index.php w którym zawarty był by skrypt odpowiedzialny za rozpoznawanie przeglądarki i przekierowywanie na plik index w zależności od przeglądarki...
  1. <?php
  2. if (strpos ($HTTP_USER_AGENT, 'MSIE')>{
  3. header("Location: index_ie.php");
  4. } elseif (strpos ($HTTP_USER_AGENT, 'Gecko') >0) {
  5. header ("Location: index_moz.php");
  6. {
  7. ?>

teoretycznie książkowy skrypt ale pokazuje błędy i nie ładuje wypisanych stron.... proszę o wskazówkę
mike
Cytat(diller24 @ 25.10.2007, 14:02:49 ) *
.... proszę o wskazówkę
Źle podchodzisz do problemu.
Skoro problem jest z htmlem i stylami to napisz dwa pliki stylów i ładuj je w zależności od przeglądarki.
FF/Opera jeden plik, IE drugi plik.

Masz do tego gotowy mechanizm: conditional comments
FliSs_tCv
Cześć smile.gif.

Mike chciałem Ciebie zapytać o ten mechanizm, chodzi o to że nie władam dobrze językiem angielskim i to jest moim problemem a więc pytaniem jest czy właśnie takie coś
  1. <!--[if IE 6]>
  2. Special instructions for IE 6 here
  3. <![endif]-->

w pliku style.css już przeglądarki będą odczytywać a dokładniej ta IE ? czy ja muszę coś jeszcze zrobić w tym kierunku aby ten mechanizm zadziałał ?

pozdr.
Osa91
Ja zawsze robie tak że rozpoznaje przeglądarkę i podmieniam style, jest to moim zdaniem najprostsze zastosowanie i nie trzeba przygotowywać dwóch stron tylko dwa arkusze stylów. O to skrypt którym się posługuje:
Kod
if (strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], 'MSIE') !== false) {
    echo '<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style2.css">';                
}else if (strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], 'Mozilla') !== false) {
    echo '<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">';            
}else if (strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], 'Opera') !== false) {
    echo '<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">';            
}
marcio
Mozna to tez zrobic w js!
  1. <?php
  2. if(navigator.appname = "IE") {
  3. //czynnosci
  4. }
  5. else if(navigator.appname = "Mozilla") {
  6. //czynnosci
  7. }
  8.  else() {
  9. //czynnosci
  10. }
  11. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.