Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Kopiowanie tabel z jednej bazy do drugiej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
boddah85
Witam serdecznie winksmiley.jpg

Chciałbym przekopiować pewne tabele z jednej bazy mysql do innej(również mysql) za pośrednictwem skryptu php. Trochę już nad tym myślałem, ale póki co bez wymiernych efektów. Nie miałbym problemu gdyby dotyczyło to jednej bazy, ale na dwóch jeszcze nie pracowałem. Będę wdzięczny za okazaną pomoc winksmiley.jpg

pozdrawiam
Ar2r
Czy nie prościej by było wyeksportować interesujące cię tabele do pliku, a potem zaimportować je w innej bazie?
boddah85
Prościej, ale owe kopiowanie będzie przeprowadzane cyklicznie co kilakdziesiąt minut. W każdym razie po dłuższej chwili zastanawienia udało mi się taki skrypt napisać, więc temat już nieaktualny winksmiley.jpg

pozdrawiam
-wg-
Mogłbyś się pochwalić tym skryptem?
boddah85
Jako, że otrzymałem prośby o udostępnienie skryptu przedstawiam rozwiązanie na jakie ja wpadłem (w skrócie).

Łączę się z pierwszą bazą
Kod
$conn_mysql = mysql_connect ($serwer,$uzytkownik_bazy,$haslo_do_bazy);

Później z drugą
Kod
$polacz = mysql_connect($host, $user, $pass);

Wyciągam dane z tabeli z pierwszej bazy
Kod
$pyt_parametry = "SELECT * FROM tabela";
$wyn_parametry = mysql_query($pyt_parametry, $conn_mysql) or die(mysql_error());

I kopiuje je do tabeli w drugiej bazie(wczesniej usuwałem wszystkie dane z tabeli)
Kod
$dod_par = "INSERT INTO tabela2 VALUES('$dane1','$dane2)";
mysql_query($dod_par, $polacz) or die(mysql_error());

Mam nadzieję, że to zrozumiałe winksmiley.jpg
tomeksobczak
takie rzeczy sie robi bezpośrednio w bazie http://forum.php.pl/index.php?showtopic=96096&st=0&p=483471&#entry483471

P.S.
szukanie nie boli tym bardziej, że pisałem to dzisiaj rano w innym poście
boddah85
Cytat(tomeksobczak @ 18.06.2008, 18:14:54 ) *
P.S.
szukanie nie boli tym bardziej, że pisałem to dzisiaj rano w innym poście

Czytanie też nie boli. Radzę zobaczyć kiedy ów temat w ogóle powstał. Dzisiaj dostałem PW z prośbą o upublicznienie mojego rozwiązania to nie widziałem nic złego w odgrzebaniu tego starego topica. Ty widzisz - Twój problem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.