Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Działanie na wyrażeniach regularnych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lucas131
Chciałbym wyodrębnić z wiersza text pomiedzy pewnymi elementami, np. element1>text ktory chce zwrocic<element2
Czy istnieje taka funkcja ktora moze z tego przykladu od razo zwrocic text srodkowy? Wiem ze mozna tego dokonac funkcja explode ale szukam moze lepszego rozwiazania jesli istnieje?
Chcialbym takze wyodrebnic tylko adresy url z textu, czy ktos moze mi pomoc jak moglbym to zrobic, jakiej funkcji uzyc itd?
bełdzio
preg_match + element1>(.*?)<element2 co do url to w Google znajdziesz pelno przykladowych wyrazen na wyciagniecie url
webdice
Co do URL, super wyciąga sie linki DOM" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual'em.

P.S. Gdzieś na forum dawałem funkcje do wyciągania linków z wykorzystaniem DOM.
lucas131
Thx
Co jesli w preg_match w pattern chce umiescic takie znaki jaki / czy > czy " ?
  1. <?php
  2. preg_match('/thread_title_[0-9]+/', $page[$i], $thread_id);
  3. ?>

Zwraca mi np thread_title_125465, tyle ze chce dostac tylko ten numer
Kofel
Zobacz
echo $thread_id[1];
winksmiley.jpg
lucas131
Z print_r wydrukowuje
  1. <?php
  2. Array ( [0] => thread_title_125472 )
  3. ?>
eXtreme
  1. <?php
  2. preg_match('/thread_title_([0-9]+)/', $page[$i], $thread_id);
  3. echo $thread_id[1];
  4. ?>
lucas131
Dzieki za pomoc i jeszce jedna pytanko
  1. <?php
  2. $pattern = '/http://((www.){0,1}(^imdb.)[a-zA-z0-9-]+.[a-zA-z]+/.+(.jpg){0})/';
  3. ?>

Co chce zrobic w tym patternie to wyodrebnic te linki w ktorych nie wystepuje fraza ".jpg" i "imdb." niestety probowalem uzywac ^ czy {0} i nic nie daje oczekiwanego rezultatu..

Ktokolwiek prosze moze mi pomoc?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.