Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hash-e, czemu MD5 a nie np CRC32...?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Matuzalem
Witam

Moje pytanie brzmi dość banalnie, ale zastanawiam się, czemu zazwyczaj używa się MD5 jako hashu dla haseł, sesji itp. ?
czemu nie np. CRC32...? biorąc pod uwagę, że bezpieczeństwo MD5 zostało już podważone.

Pozdrawiam
Szczęśliwego Nowego 2008 Roku...
nospor
Z powodu mentalności? Z powodu tego ze w kazdych ksiązkach o tym piszą (a piszą z powodu mentalnosci) i tak sie kolko zamyka.
Hazel
Wielu ludzi robi to po prostu z przyzwyczajenia. Do pewnego momentu (patrz wynalezienie tęczowych tablic) to była najbezpieczniejsza funkcja mieszająca i używało się jej praktycznie wszędzie (no, może trochę przesadzam). A potem... stosuje się, bo kiedyś się stosowało, ludzie są raczej konserwatystami z natury winksmiley.jpg
witch_king
Mnie kiedyś nagle zainteresowąło MD5 choć nic o tym nie wiedizałem jak to jest czy to się da rozkodowac,etc...Wpisałem w google i po minucie już rozkodowywałem hasełka winksmiley.jpg
MD5 nie jest bezpieczne.....
Hazel
Jasne, że nie jest bezpieczne - podobnie jak powiedzmy CRC32, choć na pewno różnica w bezpieczeństwie tych dwóch funkcji jest jednak znacząca. Ale nie ma bezpiecznych funkcji mieszających.
Matuzalem
Cytat(Hazel @ 31.12.2007, 23:41:57 ) *
Jasne, że nie jest bezpieczne - podobnie jak powiedzmy CRC32, choć na pewno różnica w bezpieczeństwie tych dwóch funkcji jest jednak znacząca. Ale nie ma bezpiecznych funkcji mieszających.

Porównując "bezpieczeństwo" MD5 vs CRC32 myślę, że nie ma porównania smile.gif - choćby z tego powodu, że jest mniej stosowany/używany, to też jakieś "zabezpieczenie" (nie słyszałem, żeby ktoś znalazł kolizje jak w MD5; chociaż w niższych wersjach crc [16 ccit] wiem, że można ją uzyskać...). Tak czy siak w teorii - i po części już w praktyce - dzięki coraz to lepszemu dostępowi do "szybszego" sprzętu, można zacząć się bać tongue.gif Pozdrawiam
Hazel
Ostatnio gdzieś czytałem, że 600 matematyków + 1600 ochotników + kilka gigakomputerów przez kilka miesięcy łamało szyfr RSA składajacy się ze 129 cyfr tongue.gif
A obliczono, że złamanie szyfru RSA składającego się z 1024 cyfr przy obecnych komputerach i takiej samej (olbrzymiej, trzeba powiedzieć) ilości ludzi zajełoby ponad 2 miliardy lat, więc... nie wiem, czy trzeba zaczynać się bać... Trzeba po prostu zacząć stosować dobre funkcje szyfrujące winksmiley.jpg (Nie mówię, żeby w PHP zacząć stosować kilkusetcyfrowe RSA, bynajmniej, chodzi mi po prostu o bezpieczniejsze niż MD5 funkcje tongue.gif)
seaquest
md5 jest bezpieczne, tylko należy stosować tzw "sól".

Można o tym poczytać tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tęczowe_tablice
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.