Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP + Grafika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tomasz_po
Witam,

Mam pytanko jaki warunek trzeba postawić gdy uploadujemy zdjęcie i ma ono rodzielczość większą od 640x480 naprzykład 1024x768 to ma je automatycznie zmniejszać do 640x480 i dopiero uploadować. Muszę napewno użyć warunku if ale co mam wpisać dalej
Grzyw
Nie wiem, czy się nie mylę, jak coś, chłopaki mnie poprawią, ale żeby zmniejszać, korzystasz z biblioteki gd2. A ta siedzi na serwerze, więc chyba konieczne jest najpierw umieszczenie pliku fizycznie na serwerze.
tomasz_po
no dobra jak juz musi byc fizycznie na serwerze to co dalej mam z nim robić jak już go mam załóżmy w katalogu /przedobrobka
mysz0n
robisz cos w stylu

1. <?php
  2. list($width_orig, $height_orig) = getimagesize($filename);
  3. ?>

gdzie $filename to twoj plik, a w zmiennych $width_orig i $height_orig zapisuja ci się wymiary tego pliku,
następnie ustawiasz

1. <?php
  2. $width = 200;
  3. $height = 200;
  4. ?>

gdzie zamiast 200 dajesz własne rozmiary, tu możesz poleciec z ifami zeby sprawdzic czy wymiary nie sa za duże, jak są ok to robisz to co chciałeś robic, a jak są za duże to możesz zrobić w locie nowy obrazek na podstawie tego załadowanego, ale podając mu maxymalne wymiary na jakie się zgadzasz.

poczytaj o imagecreatefromjpeg" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual oraz o imagecopyresampled" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

powinno wystarczyć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.