k4myk85
9.04.2008, 22:04:26
Witam mam pytanie (prawdopodobnie banalne).
Czy sensem jest tworzenie kilku baz danych do jednego serwisu www (np wypozyczalni dvd). 1 baza zawierala by dane filmow, kategorie, opisy, komentarze, wszelkie szczegoly dotyczace zamowien. 2 natomiast dane klientow , dane sesji i raporty.
Pytam poniewaz przyjmijmy ze w bazie danych bedzie po kilka set filmow, opisow, tysiac komentarzy (poprostu wiele rekordow w poszczegolnych tabelach)i jeszcze dodatkowo dane osobowe klientow, dane do logowania raporty, szczegoly sesji poszczegolnego uzytkownika. To moga byc kolejne tysiace rekordow.
Problemem moze byc komunikacja miedzy tymi bazami. poniewaz dane uzytkownikow beda potrzebne np. pod komentarzami konkretnego filmu.
Jak najlepiej zaprojektowac baze lub bazy danych do takiego projektu.
Prosze o wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Sedziwoj
9.04.2008, 22:24:25
Ogólnie nie widzę sensu rozdzielania na dwie bazy, no chyba że będą na różnych serwerach.
A ilości co podałeś są raczej małe, więc nie wiem czym się przejmować.
Co do projektowania bazy, to Ty znasz specyfikacje, bez niej nikt rozsądny nie powie jak ma być rozplanowana.
Ale coś mi się wydaje, że projekt może przeróść Ciebie... ale może mi się tylko wydaje.
k4myk85
10.04.2008, 08:58:52
Czy projekt mnie przerasta ... nie sadze narazie idzie mi calkiem dobrze (ale lek o niedotrzymanie terminu oddaia pracy zawsze jest

)
Temat byl banalny i pewnie dlatego sadzisz ze moge nie podolac zadaniu. Prawda jest taka ze mam wszystko w jednej bazie danych a zadalem takie pytanie po dyskusji z niby-specem od baz danych. Moja wiedza na ten temat nie jest wielka (poziomu Shinan'a ;p) dlatego wole zaczerpnac porady od innych osob. Jezeli wiecej osob powie mi ze 'TO rozwiazanie' jest dobre to bede sie tym kierowal. Aczkolwiek...
Tak jak z lekarzami pewnosc mozna miec po wizycie u 3 roznych. ;p
pozdrawiam
Sedziwoj
10.04.2008, 09:38:59
Cytat(k4myk85 @ 10.04.2008, 09:58:52 )

Tak jak z lekarzami pewnosc mozna miec po wizycie u 3 roznych. ;p
Wystarczy jeden który jest dobry i o tym wiesz.
A co ta osoba "niby-spec" powiedział jako argumenty? Bo jak nie podał żadnych to jakoś mi się nie widzi wiara na słowo.