Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Konfiguracja MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mnemonicc
Postawiłem sobie serwer php na własnym komputerze. Problem w tym, że zapytanie SELECT do bazy mi nie działa. Próbowałem szukać jakiś ustawień odnośnie uprawnień jakie mam nadane. Poprzez phpmyadmin udało mi się znaleźć w bazie mysql tabele user. Chyba tam są te wszystkie ustawienia i z tego co widze to wszystko mam na 'Yes'. Wie ktoś może dlaczego mi to nie działa i jak to moge naprawić ?

Takie przykadowe zapytanie w moim skrypcie:
  1. <?php
  2. $wynik=$lacz->query(&#092;"select * from user where user='$user' and pass='$pass'\");
  3. ?>

Próbowałem to wyswietlić: echo $wynik; ale nic to nie pomogło. Zmieniłem takze te zmienne na zwykle dane, ale i to nie pomogło.
Crozin
A co zwraca mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()?
Mnemonicc
No wlasnie problem w tym ze nic, no chyba ze mam to wylaczone, chociaz watpie, aby tak domyslnie bylo ustawione.
Crozin
IMO w takim razie poprostu zapytanie zwraca zero rekordów.
Piniek
Proszę o dodanie odpowiedniego tagu do tematu bo bede zmuszony go zamknąć.

Pozdrawiam
Mnemonicc
Cytat(Crozin @ 21.04.2008, 19:49:12 ) *
IMO w takim razie poprostu zapytanie zwraca zero rekordów.

No ale w bazie mam to czego szukam, wiec cos jest nie tak.
EDIT:
Zrobilem taki kod:
  1. <?php
  2. if($lacz->num_rows==0) {
  3. $_SESSION['user']=$user;
  4. echo "zostałes pomyślnie zalogowany jako: ".$_SESSION['user'];
  5. ?>

I o ile dobrze mysle to zapytanie zostaje zrobione i mnie loguje, oczywiscie na cokolwiek. Zdaje sie, wiec ze zapytanie nie idzie tam gdzie trzeba,mimo iz baza i tabela sa poprawnie wybierane, nie wie ktos dlaczego?
pyro
.... no comments

zapomnij na chwile o programowaniu i zastanow sie:
  1. <?php
  2. $wynik=$lacz->query(&#092;"select * from user where user='$user' and pass='$pass'\");
  3. ?>

1. <?php
  2. if($lacz->num_rows==0) {
  3. ?>

skrypt ma cie zalogowac jezeli nie znajdzie pasujacych wierszy? wtedy jak wpisujesz prawidlowy logi n i haslo to naturalnie cie nie loguje, a zeby sie zalogowac mozna podac:

login: admin
pass: dsadasdsa

//edit

mozna sie w ten sposob wlamac of course =P
Mnemonicc
Cytat(pyro @ 21.04.2008, 21:24:28 ) *
skrypt ma cie zalogowac jezeli nie znajdzie pasujacych wierszy?

Oh, wiem, chodziło mi tylko o sprawdzenie tego czy wysyła prawidłowo zapytanie do bazy. Mogłem to oczywiście napisać tak:
  1. <?php
  2. if($lacz->num_rows>0) {
  3. $_SESSION['user']=$user;
  4. echo "zostałes pomyślnie zalogowany jako: ".$_SESSION['user'];
  5. }
  6. else
  7. echo "nie ma cie w bazie danych";
  8. ?>

Ale mniejsza z tym. Z tego co wnioskuje to on po prostu nie widzi danych w tej tabeli i stąd ten problem :/
pyro
mniejsza z tym? to zmienialo caly skrypt...
Mnemonicc
Cytat(pyro @ 22.04.2008, 10:20:48 ) *
mniejsza z tym? to zmienialo caly skrypt...

Zapomnij o skrypcie bo jest on na pewno dobry. Nie jestem może jakiś super z php, ale wiem jak sie sprawdza ilość wierszy. Lepiej mi powiedz dlaczego nie działają mi zapytania SELECT do bazy.
_olo_1984
Cytat(Mnemonicc @ 22.04.2008, 16:27:42 ) *
Lepiej mi powiedz dlaczego nie działają mi zapytania SELECT do bazy.

Trudno powiedzieć, jasnowidz ma dzisiaj wolne, a tylko to zapytanie nie działa a inne działają czy jak ? Albo może czy tylko to konkretnie zapytanie nie działa ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.