Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][html] kilka formularzy w jednym skrypcie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kozioł
Witam ,

mam formularz "form1.php" a wnim pola select , na początku skryptu formularza i na końcu są znaczniki <form> , z podaniem pliku.php , gdzia mają zostać wysłane dane.

Teraz chciałem dorobić do pól select coś takiego np.
  1. <form method="POST" action="http://12xxx.xx.xxx/bazy/form1/form1.php" name="formularz1">
  2. <select name="nazwisko" onchange="this.form.submit();">,
  3. </form>
aby po wybraniu w tym przypadku nazwiska dana ta przesłała się POST-em do tego samego skryptu formularza.

potem zrobił bym to jako zmienną

zrobił warunek pobrał dane z tabeli do drugiego pola select.

Jednakjak wybiorę z pola select jakieś nazwisko to przenosi mnie do strony która zaznaczona jest na początku skryptu ,

jak to inaczej zrobić ?
ayeo
Zależy od Twojego formularza. Możesz zrobić ukryte divy lub skorzystać z AJAXa.

PS. Popraw tytuł!
kozioł
a jak ukryć divy ? ,

z AJAX-a nie skorzystam , dopiero raczkuje w PHP

a nie można w skrypcie zrobić tak aby było kilka formularzy , i jednym przyciskiem wysyłam wszystko do jakiegoś skryptu , lub np. przez this.form.submit wysyłam tylko daną cześć formularza do siebie samego?
pacior
index.html
  1. function wybierz(opcja){
  2. document.getElementById('form').submit();
  3. }
  4. <form method="post" action="indexframe.html" target="FormAction" name="form" id="form" style="display:none;">
  5. <select id="select" onchange="wybierz(this.options[this.selectedIndex].value)">
  6. <option value="3">Kasia</option>
  7. <option value="6">Marta</option>
  8. (...)
  9. </form>
  10. <form method="post" action="innylink.html" target="FormAction" name="form1" id="form1" style="display:none;">
  11. </form>
  12.  
  13.  
  14. <iframe id="FormAction" name="FormAction" style="display: none;"></iframe>

indexframe.html
  1. var form1= parent.document.getElementById('form1');
  2. var select= document.createElement('select');
  3. //tutaj dodajesz rozne ustawienia style itd poczytaj o DOM
  4. form1.appendChild(select);
  5. <?php
  6. //zapytanie do bazy danych z parametrem $_POST["select"]
  7. for($select){
  8. echo "var option= document.createElement('option'); ";
  9. echo "option.values = ".$select[0].";";
  10. echo "option.name = ".$select[0].";";
  11. echo "select.appendChild(option)";
  12. })
  13. ?>
  14. </script>

W ten sposób mnie więcej można to zrobić. Wysyłając formularz do ukrytego iframe a następnie za pomocą parent zmienić stronę i nie trzeba używać AJAXa. Tylko abyś to zrozumiał musisz o DOM poczytać. Ja jestem początkujący i też nie wiem wszystkiego. Oczywiście tu też mogą być błędy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.