Cytat(phpion @ 26.04.2008, 11:37:31 )

Jak pewnie wiesz MySQL jest relacyjną bazą danych. Słowo "relacyjną" jest tu kluczowe. W Twoim przykładzie nie ma żadnych relacji, żadnych powiązań.Wszystko wciepałeś do jednej tabeli i po sprawie.
Heh, kod nie jest relacyjny, nie wiem kto kieruje się myślą "Mój kod musi być relacyjny", ludzie raczej myślą, o szybkości działania i minimalnych objętościach skryptu.
Przede wszystkim chodziło o zminimalizowanie rozmiaru bazy, w przykładzie Crozin'a sonda będzie rozbudowana na 3 tabele i minimum 9 pól, ten sam efekt można by osiągnąć w jednej tabeli i w (minimum) pięciu polach.
Cytat(phpion @ 26.04.2008, 11:37:31 )

Wyobraź sobie teraz sytuację, że chcesz pobrać głosy użytkownika o danym ID, jakie oddał we wszystkich ankietach. I leżysz. Poza tym może ujmę to inaczej: baza danych powinna sama w sobie móc generować żądane raporty, natomiast w Twoim przypadku konieczne jest ich późniejsze obrobienie w PHP. Gdybyś nie miał możliwości skorzystania z PHP obudziłbyś się z ręką w nocniku

hehehe.
Tego nie brałem pod uwagę, raczej też z tego bym w przyszłości nie korzystał, ale jeśli już się uprzesz to można zrobić kolejne pole o nazwie "votersid", w którym by zapisywało ID głosujących, podobnie do adresów IP, w przypadku gościa ID równałoby się zero.
Cytat(Crozin @ 26.04.2008, 11:39:39 )

Przykład: gdy chcesz zapisać dane teleadresowe (miasto, kod pocztowy, ulica) użytkownika to co wg Ciebie będzie wygodniejsze:
Kod
+---------------+
| ADRES |
+---------------+
| ul. Sloneczna |
| 33-476 Qwerty |
+---------------+
Czy może?
Kod
+---------------+---------------+---------------+
| ULICA | KOD | MIASTO |
| Sloneczna | 33-476 | Qwerty |
Na którym się wygodniej pracuje? Które jest wydajniejsze? (co prawda kody pocztowe/miast można by trzymać w osobnej tabeli, a w powyższej przechowywać tylko ich ID)
Masz rację, w przykładzie podanym powyżej Twój sposób jest lepszym rozwiązaniem, ale nierównoznacznym w przypadku tego o co mi chodziło, to coś jak "rowspan" w tabelkach (<td>).