Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Coś albo coś w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzej61
Mam pytanie:
Jest takie wyrażenie:

$id = 35837; # numer ID zarejestrowanego klienta

i dalej wszystko co ma być jeśli ten numer jest taki właśnie.
Ale teraz chcę tak zrobić, żeby było, że jeśli ten id jest 35837 albo 48349 to ma się to wykonać co dalej jest.

I jest "or" czyli ||
Więc jak to poprawnie zapisać ? Gdzie nawiasy, sredniki itp ?
.radex
  1. <?php
  2. if($id == 35837)
  3. {
  4. //tutaj rób co se chcesz
  5. }
  6. ?>
l0ud
To są podstawy podstaw - polecam jednak najpierw przeczytać kurs PHP smile.gif

Ale ok...

1. <?php
  2. $id = 35837; # numer ID zarejestrowanego klienta
  3.  
  4. if ($id == 35837 || $id == 48349) {
  5. //rób coś
  6. } //else poniżej oczywiście można pominąć
  7. else {
  8. // w przeciwnym wypadku
  9. }
  10. ?>
andrzej61
To dobre jest ten zapis, i moja inna koncepcja też był dobry zapis, aczkolwiek rozwiązanie i tak jest gdzie indziej, po innej stronie jakby zagadnienia. aAle dzięki bo jakieś 2 wyrażenia poznałem z php.
Ciekaw jestem kto tak dał radę wziąć książkę podstawy php i przeczytać i zapamiętać. Bez przykładów praktycznych.
tiredsmiley.gif
nithajasz
Cytat(andrzej61 @ 28.06.2008, 22:27:45 ) *
To dobre jest ten zapis, i moja inna koncepcja też był dobry zapis, aczkolwiek rozwiązanie i tak jest gdzie indziej, po innej stronie jakby zagadnienia. aAle dzięki bo jakieś 2 wyrażenia poznałem z php.
Ciekaw jestem kto tak dał radę wziąć książkę podstawy php i przeczytać i zapamiętać. Bez przykładów praktycznych.
tiredsmiley.gif

Po to książka/manual/kurs byś mógł ćwiczyć praktycznie to o czym oni tam piszą. Nikt nie mówi, że samo czytanie zrobi z Ciebie jakiegoś programistę, ale zapozna Cię z prostymi przykładami, na bazie których możesz zacząć nauke.
.radex
Cytat(andrzej61 @ 28.06.2008, 22:27:45 ) *

Spokojnie, jak zaczniesz korzystać z jakiejś mało znanej biblioteki/frameworka i będziesz miał do dyspozycji tylko dokumentację to wtedy zaczną się problemy tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.