Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript]Wysokość strony && Rozdzielczość
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ShadowD
Witam!

Mam pewien problem, na stronie mam skośne paski które są tworzone z obrazka o 2px wysokości jest to tło. Strona automatyczne dostosowuje się w długości i jeśli tylko zawartość zostanie tak ułożona by było np 20 i pól powtórzenia tła to wtedy paski nie pasują do stopki ponieważ ścinają się w połowie...

Teraz mój problem jak zrobić stronę z automatyczną wysokością, ale tak by wysokością była zawsze parzyste, tak by nie ścinało tego obrazka w połowie??

Mam jeszcze dodatkowe pytanie, na niektórych stronach www jest pokazane jaką mam rozdzielczość jak mogę to sprawdzić w PHP??

Z góry dzięki za odpowiedz...
Shili
Co do dodatkowego pytania - w php wydaje mi się że nie bardzo - php jest wykonywane po stronie serwera, więc nie bardzo ma dostęp do ustawień klienta. Ale możesz połączyć js z php.

Co do głównego pytania, to niestety musiałabym zobaczyć kod, albo w ogóle najlepiej całą stronę.
ShadowD
Tz napisze łatwiej...

Wysokość strony dopasowuje się do zawartości, i jak zrobić by wysokość była zawsze liczbą parzystą...
Tz jak jest np 1001px wysokości by dodawało ten jeden do 1002, a jak jest 1002 to zostawiało bez zmian...

Trzeba jakość sprawdzić wysokość głównego div'a, jak tego dokonać??
Shili
W php?
Wysokość jak rozumiem jest z góry nieustalona? Po prostu się jakoś ustawia, a nie ma się sama ustawiać na nieparzystą?

Js będzie tutaj musiał wejść wtedy w paradę. Bez względu na to, czy połączysz go z php czy nie.

1. <script type="text/javascript">
  2. function sprawdz()
  3. {
  4. wysokosc = document.getElementById('kontener').offsetHeight;
  5. if(wysokosc%2) {
  6. wysokosc = wysokosc + 1;
  7. document.getElementById('kontener').style.height = wysokosc+'px';
  8. }
  9. }
  10. </head>
  11. <body onload="sprawdz();">
  12. <div id="kontener" style="line-height: 15px;" >
  13. <br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/>
  14. </div>
  15. </body>
  16. </html>

Nie jest to co prawda szczególnie eleganckie rozwiązanie, bo dodaje się styl inline "height" (line-height i bry są w celu wymuszenia niepatrzystej wysokości - wiem, mogłam ich dać sporo mniej winksmiley.jpg). O to mniej więcej chodziło?
ShadowD
To były dwa pytania których nie należy łączyć, ale tak dzięki to mi pomoże...

Jak ktoś ma pomysł na pytanie 2 to poproszę. smile.gif

Ps a w JS jakaś komenda, poprosił bym o nazwę o ile mogę...
Shili
Drugie pytanie to to z rozdzielczością?
Komenda do czego?

Do pobierania wysokości elementu - metoda offsetHeight
Do sprawdzania rozdzielczości ekranu - screen.width oraz screen.height
ShadowD
Shili, i'm laik you...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.