Witajcie, Chciałbym żeby poniższy formularz, który często wykorzystuję był wzbogacony o funkcje sprawdzające poprawność e-maila. Wiem, że do tego trzeba użyć funkcji eregi, problem w tym, że nie wiem gdzie mogę ją wcisnąć w poniższym kodzie i jak zrobić żeby komunikat o błędzie dot. poprawnosci e-maila pojawial sie nad inputem emaila.
<?php
// sprawdzamy, czy zmienna $submit jest pusta
if (empty($_POST['submit'])) { // wyświetlamy formularz
echo "<table border=\"0\"><form method=\"post\"> <tr>
<td><p id='formtext'>Imię i nazwisko:</p><input type=\"text\" name=\"imie\" style=\"width: 216px\"></td>
</tr>
<tr>
<td><p id='formtext'>Telefon:</p><input type=\"text\" name=\"telefon\" style=\"width: 216px\"></td>
</tr>
<tr>
<td><p id='formtext'>E-mail:</p><input type=\"text\" name=\"email\" style=\"width: 216px\"></td>
</tr>
<tr>
<td><p id='formtext'>Treść wiadomości:</p><textarea name=\"tresc\" style=\"width: 216px; height: 100px\"></textarea></td>
</tr>
<tr>
<td><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Wyślij\"></td></form>
</tr>
</table>";
}
// sprawdzamy, czy zmienne przesłane z formularza nie są puste
elseif (!empty($_POST['imie']) && !empty($_POST['email']) && !empty($_POST['telefon']) && !empty($_POST['tresc'])) { // jeżeli powyższy warunek jest spełniony tworzona jest wiadomość
// zmienna $message zawiera treść wiadomości
$message = "Wysłał: $_POST[imie]\nE-mail: $_POST[email]\nTelefon: $_POST[telefon]";
// zmienna $header zawiera przede wszystkim adres zwrotny
$from = "$_POST[email] <$_POST[email]>";
$header = "From: $from\nReply-to: $from\nMIME-Version: 1.0\nContent-type: text/html; charset=UTF-8";
// funkcja mail() za pomocą której wiadomość zostanie wysłana
@mail("biuro@rudmet.pl","Zgłoszenie","$message","$header") or
die('Nie udało się wysłać wiadomości'); // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia
echo "<div align=\"center\"><p id='komunikat'>Wiadomość została wysłana poprawnie.</p></div>"; }
// lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca
else echo "<p id='komunikat'>Proszę wypełnić wszystkie pola formularza.</p>";
?>