Cytat(bełdzio @ 22.11.2009, 13:57:23 )

dobrze zaprojektowany serwis powinien działać zarówno z jak i bez JS. weź pod uwagę, że wiele urządzeń mobilnych nie ma wsparcia dla JS nie wspominając już o ludziach korzystających ze screen readerów
Dobrze zaprojektowany serwis, posiada odrębną wersję dla urządzeń mobilnych. Nie tylko z powodu javasctip. Głównie dlatego, by nie pakować obrazków i css, które ważą dziesiątki kB.
Cytat(marcio @ 22.11.2009, 16:41:52 )

A czy forum.php.pl jest przystosowane dla mobilnych urzadzen?
Zreszta teraz nic nie jest pisane pod nie bo to przegkadarka ma dobrze wyswietlic strone w rozdzielczosci qvga,vga,wvga i hvga etc... i dac mozliwosc obslugi minimum js, a nie ze programista ma sie tym przejmowac.
Sorki ale jest prawie 2010 wiec......
I co z tego, że jest 2010. Masa ludzi nadal wierzy z Yeti, UFO i inne zabawne rzeczy...
Pokaż mi forum, które dostosowane jest do urządzeń mobilnych. By było trudniej musi to być polskie forum oraz o ogólnokrajowym zasięgu.
Cytat(sztosz @ 22.11.2009, 16:43:17 )

Zdziwił się byś ile ludzie używa tego:
http://noscript.net/ w firefoxie. Zdziwił byś jeszcze bardziej ile syfu zamiast użyteczności daje nam JS, gdybyś się nad tym zastanowił. Czemu oglądając co drugą stronę internetową mam odpalać JS z kilku innych stron reklamowych? Internet to nie telewizja, tu mogę wybierać co oglądam na danym "kanale".
I zgadzam się z autorem tematu, że mało mamy użyteczności z JS, wolałbym mieć możliwość wyboru. I ja np. bardzo często próbuje coś z komórki w necie znaleźć i mam problem między innymi właśnie przez JS uniemożliwiający przeglądanie strony kiedy jest wyłączony.
Jak już ktoś wspomniał - mamy 2010 rok. Zmień komórkę na taką, która obsługuje js.
Projektując serwis, który korzysta z js/flash/silverlight/java, należy mieć na uwadze użyteczność serwisu. I zgadzam się z tym, że najważniejsze funkcjonalności muszą działać bez wodotrysków. Jednak nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Jeśli zaczniemy tak optymalizować serwis, by był użyteczny dla osób niedowidzących i niewidomych, zgodny ze wszystkimi - nawet najbardziej absurdalnymi - standardami oraz działał tak samo na urządzeniach mobilnych jak na komputerze, to okaże się, że mamy goły tekst z kilkoma obrazkami.