Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobranie detali towaru
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Dzubango
Witam serdecznie,

Szukam rozwiązania juz drugi dzień ale możliwe że źle rozumuje...

Korzystam ze smartów a baza jest oparta na postgresie

Problem jest następujący...

Mam w jakims popupie(template dodawania zamowien) kilka pól w tym jedno select wypełnione nazwami towarów(jako value jest id, jako wyswietlany tekst jest nazwa).

Obok mam pola cena, ilość, wartość itp.

W jakis sposób po wybraniu danego towaru z selecta pobrać jego detale z bazy(cena, ilosc, numer fabryczny itp)

Wiadomym jest ze musze wywołać sobie jakąś funkcje w JS która odniesie się do innej w php która te detale pobierze.

I tak też robie. wysyłam id do funkcji w js(var qqq=majax(zamowienia.php?pobierzdetale&id=$_GET['id']), ona odwołuje się do funkcji w php pobierającej wszystkie potrzebne mi dane i....

...tu zaczyna sie problem. Jak przekazać te wartości spowrotem do js aby móc wypełnić odpowiednie pola odpowiednimi danymi.

Z góry dzieki za pomoc.
zzeus
Po pierwsze: http://docs.jquery.com/Ajax
Po drugie: po stronie php robisz sobie tablice z danymi które chcesz mieć przekazane do js i robisz
  1. echo json_encode($array);

po stronie js dostajesz tablice w formacie JSON, wstawiasz dane w odpowiednie pola
Kod
$("#pole_1").val(array_json.wartosc_1);
$("#pole_2").val(array_json.wartosc_2);
...

Opis jak odwołać się do php i odebrać dane w formacie JSON masz opisane w linku który podałem na początku.
nospor
niech ci php przesle te dane w jakims czytelnym formacie, np. json.
Nie wiem jakiego libu uzywasz do ajaxa, ale np. jQuery potrafi bez problemu odebrac dane w takim formacie.
Dzubango
ok, dzieki za informacje, owszem korzystamy z jQuery jednak tego typu operacja jest dla mnie nowa. Popróbuje, powalcze i zapewne sie uda. W razie problemów pozwolę sobie spytać ponownie.

Wszystkie te operacje z JSON itepe nie byly potrzebne... do swojego skryptu na końcu dodałem echo 'wynik' i w taki sposób odebrałem potrzebne mi treści... Tak trywialne a tak męczące... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.