Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: instalacja mysql polozyla postgresa
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
misty
hej! mam u siebie ubuntu i postgresa, wczoraj zainstalowalam mysqla i po tym postgres nie chce sie uruchomic. dzialaja na innych portach. postgres na 5432, zas mysql na 19786. w logach postgresa jest napisane ze za szerokie uprawnienia na katalog .../data, ze powinno byc u=rwx.
i wlasnie nie do konca wiem jak to zrobic. tzn ja chce zeby do postgresowych katalogow mialo dostep dwoch uzytkownikow: misty i postgres. jak nadac dla takich dwoch uzytkownikow te uprawnienia? bo u=rwx chyba nadaje aktualnemu? tzn jak sie zaloguje jako root i z tego poziomu dam na te kataloi u=rwx to chyba root je przejmie? a ja chce cos w stylu:
misty, postgres = rwx.

wie ktos z Was jak to zrobic?
oraz-czy ktos z Was ma pojecie dlaczego tak sie stalo? tzn czemu wszystko bylo ok, a po instalacji mysqla takie problemy?
pzdr
Zbłąkany
Wydaj z konsoli poniższe polecenie:
Kod
$ chown user:grupa path && chmod 0700 path

gdzie:
  • user - to nazwa użytkownika, pod którym pracuje daemon PostgreSQL (zwyczajowo postgres)
  • grupa - to nazwa grupy, pod którą pracuje daemon PostgreSQL (zwyczajowo postgres)
  • path - to ścieżka do katalogu ../data