Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CakePHP] "paginacja"(?) dla jednego - ale długiego rekordu ..
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Zeppelin
Mam dość długie artykuły i chciałbym zrobić przyciski jak w paginacji 1-2-3-4 itd., ktore prowadza do dalszej czesci artykułu. Czy cakephp oferuje jakas automatyzacje dla tego typu rozwiazania? Bo ja jedynie wiem o paginacji dla wielu rekordów..

Bede wdzieczny za wskazówki, pozdrawiam
woj_tas
Prawdopodobnie nie.

Zawsze można samemu napisać winksmiley.jpg
Zeppelin
Cytat(woj_tas @ 10.06.2010, 08:01:34 ) *
Prawdopodobnie nie.

Zawsze można samemu napisać winksmiley.jpg

No to w takim razie chyba bedzie trzeba smile.gif Dzieki, przynajmniej wiem, ze nie ma sensu szukac tego w dokumentacji..

Apropos tematu:
Wstepnie wiem jak to zrobic, policzyc ilosc znakow w rekordzie oraz pojemnosc contenta i potem podzielic rekord proporcjonalnie, ale nie bardzo wiem jak sobie poradzic w momencie, gdy mamy zdjecie, bo ilosci znakow nie policze. Wysokosc obrazka wziac pod uwage? Czy ide w ogole dobra droga?

pozdrawiam
woj_tas
Dzielić na strony powinno się (oczywiście to moje zdanie) przy pomocy znaczników. Takich jak "more" w WordPressie. Nie masz problemów wtedy z wysokościami, ilościami znaków, dzieleniem wyrazów, zamykaniem znaczników, itd.

//edit: literówka
Zeppelin
Cytat(woj_tas @ 10.06.2010, 15:44:55 ) *
Dzielić na strony powinno się (oczywiście to moje zdanie) przy pomocy znaczników. Takich jak "more" w WordPressie. Nie masz problemów wtedy z wysokościami, ilościami znaków, dzieleniem wyrazów, zamykaniem znaczników, itd.

Nie wiem czy dobrze zrozumialem idee "more", ale zdaje sie ze chodzi o zajawkę, czyli jakis wstep oraz reszte artykułu/wpisu, a mi chodzi o sposob, aby jeden dlugi wpis dzielilo na kilka stron o rownej dlugosci (i najprawdopodobniej mniejszej ostatniej stronie), cos jak w artykulach na internetmaker, np. tutaj strona 3-cia z 6-ciu dla jednego artykułu. Ktos wie na jakiej zasadzie to jest zrobione?
pozdrawia
woj_tas
Cytat(Zeppelin @ 10.06.2010, 16:23:12 ) *
Nie wiem czy dobrze zrozumialem idee "more", ale zdaje sie ze chodzi o zajawkę, czyli jakis wstep oraz reszte artykułu/wpisu,

Znacznik more jest przykładem. Możesz wstawić 6 razy znacznik "nastepna-strona" i w ten sposób dostaniesz podział na 6 podstron.
Za każdym razem kiedy miałem zaimplementować podział na strony rozwiązanie to było najlepsze.

Cytat
Nie masz problemów wtedy z wysokościami, ilościami znaków, dzieleniem wyrazów, zamykaniem znaczników, itd.
k_@_m_i_l
Zobacz sobie na edytor tinyMCE w joomli. Tam masz opcję jak "podział" na więcej podstron w artykule.
Robisz coś takiego, że po prostu wstawiasz sobie jakiś "separator" stron w artykule i na jego podstawie obliczasz ilość podstron w artykule.
Tak jak woj_tas mówi(a raczej pisze;) ) takiego typu rozwiązanie jest w tym przypadku najlepsze smile.gif
Praktycznie bezproblemowe, łatwe do implementacji.

Ew. możesz dać tekst artykuły w funkcję strip_tags, ona wytnie Ci wszystkie znaczniki i będziesz miał czysty tekst.
Wtedy możesz podzielić tekst na ilość podstron, bez wstawiania znaczników do artykułu.

Zeppelin
Cytat(woj_tas @ 10.06.2010, 19:39:45 ) *
Znacznik more jest przykładem. Możesz wstawić 6 razy znacznik "nastepna-strona" i w ten sposób dostaniesz podział na 6 podstron.
Za każdym razem kiedy miałem zaimplementować podział na strony rozwiązanie to było najlepsze.

Moj portal robie w cake'u, wiec nie ma mowy o zastosowaniu takich more'ów, musze sam to napisac.. Woj_tas - piszac
Cytat
, masz na mysli, ze sam kodujesz po swojemu swojego more'a ? Moze podzielisz na jakiej zasadzie to robisz? Mi przychodzi do glowny nastepujacy algorytm:
- w funkcji show () jako argumenty to id artykulu, czyli standard oraz numer strony;
- w kodzie funkcji pobieram tresc artykulu z bazy i tworze tablice części tego artykułu poprzez podzielenie go za pomoca explode ();
- i dalej pokazuje sie tresc w zaleznosci od drugiego argumentu funkcji show () oraz przyciski "dalej" z linkami do strony o argumencie 2 wiekszym o 1.. a na ostatniej stronie brak przycisko more..

Czy ide dobrym tropem czy da sie szybicej/wydajniej to zrobic?

pozdrawiam i dzieki za wsparcie
woj_tas
Dokładnie, zrób tak jak napisałeś.
masahuku
No na bazie można też substr robić po parametrach... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.