Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd po dodaniu sortowania po dacie (typu datetime)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
klusekman
Chcę wyświetlać wyniki od najnowszego do najstarszego i napisałem taki oto kod:
  1. 8. $zapytanie_o_kat="SELECT * FROM kategorie WHERE id=".$idkategorii." ORDER BY data DESC"; // nie wiem czy tu DESC ma być jak chce od najnowszego
  2. 9. $result_kategorii=mysql_query($zapytanie_o_kat, $db_lnk);
  3. 10. $kategoria=mysql_fetch_array($result_kategorii);
  4. 11. $nazwa_kategorii=$kategoria['nazwa'];

//dalsze instrukcje i wyświetlanie

Ale otrzymuję błąd:
Kod
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /sciezka/skrypt.php  on line 10

Pisze że linia 10, ale zawsze tak pisze a okazuje się że błąd jest w zapytaniu. Jak usunę to "ORDER BY data DESC" to błędów nie ma, ale wyniki wyświetlają się w kolejności od najstarszego, a tak nie może być. Pomoże ktoś?
Crozin
Treść błędu (mysql_error)?
klusekman
A można prosić jakoś jaśniej? Tak na marginesie dodam że wyniki wyświetlają się od najstarszego nawet jak mam ten order by i przed każdym wynikiem jest ten błąd.
yevaud
a wszedles na podana przez kolege strone manuala ?
nospor
Zastosuj się proszę do podanych tu porad:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Masz tam między innymi napisane jak masz uzyc ten mysql_error() ci ci podano w poprzednim poscie
klusekman
Dzięki, już działa. Dopiero jak przeczytałem to "jak zadać pytanie" to zrozumiałem jak działa ta funkcja, a błąd polegał na tym że przez pomyłkę nie do tego zapytania dałem ten order.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.