Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pojawianie się po sekundach...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nakers2
robie system walki do gry przeglądarkowej,
nie wiem jak zrobić tak by dopiero po załóżmy 1 sekundzie pojawiały się kolejne "echa" z tekstem lub elementy z pętli WHILE

bo na razie mam tylko tak, że gdy gracz walczy od razu wyskakują mu po kolei "echa" - ile zadał obrażeń potworowi
i ile potwór graczowi

a chce właśnie żeby przykładowo po tej 1 sekundzie wyświetliło się - ile zadał potworowi i potem znowu po 1 sekundzie - ile potwór mu zadał

pomoże ktoś?
szmerak
mi się wydaje że tutaj będzie potrzebny ajax tongue.gif ale nie jestem pewny niech ktoś bardziej wtajemniczony się wypowie tongue.gif

//edit
AJAX
oczywiście jeśli ma być połączenie z serwerem i mają się wykonywać jakieś akcje
bo jeśli tylko ma się coś wyświetlać to javascript powinien wystarczyć
nakers2
chce żeby działo się to po stronie przeglądarki
aeaeae
No tak, i pewnie dlatego spytałeś w dziale php. tongue.gif

Wszystkie echa, które są wykonywane, wykonują się tylko i wyłącznie po stronie serwera.

Możesz użyć jakiejś zgrabnej konstrukcji z odświeżaniem. Zajrzyj tu:
Temat: Widoczne losowanie userow
albo skorzystać z którejś technologii wykonującej program po stronie przeglądarki (jak np. JS właśnie).
nakers2
to co mi dałeś kompletnie nie nadaje się do systemu walki w grze przeglądarkowej... nie ma miejsca na odświeżanie strony
chodzi mi o efekt.. i myślałem że to jest w JS taki który wykorzystują w każdej takiej przeglądarkowej grze
Rid
Można by ,pokombinować z funkcją sleep():
http://php.net/manual/en/function.sleep.php
aeaeae
sleep() nic nie da, po prostu serwer później zwróci plik html, sleep() spowoduje zatrzymanie wykonywanie php po stronie serwera ...

"to co mi dałeś kompletnie nie nadaje się do systemu walki w grze przeglądarkowej... nie ma miejsca na odświeżanie strony
chodzi mi o efekt.. i myślałem że to jest w JS taki który wykorzystują w każdej takiej przeglądarkowej grze"

No ja wiem, że ludzie by chcieli tworzyć gry wpisując kod: "daj mi mgłę, bohater ma być duży, brzydki, ma mieć czerwone spodnie i rąbać toporem w drewnie aż wióry lecą, domki mają być z kamienia, muzyka ma być mroczna" itd. ...
Może kiedyś coś takiego będzie (w jakiejś części można powiedzieć, że już jest), ale ogólnie póki co, to trzeba się bardziej napracować. wink.gif
Fifi209
Proste, w php generujesz walkę, odbierasz ajaxem w postaci np. json (łatwe do obróbki) i w js możesz wyświetlać jak chcesz, co ile chcesz.

PHP - SERVER SIDE! Dostaje żądanie, wykonuje skrypt, wysyła odpowiedź i koniec kropka.
Pawel_W
ew. wyślij wszystko do przeglądarki i za pomocą javascript odkrywaj kolejne "echa" smile.gif
Fifi209
Pawel_W a co ja napisałem? Dokładnie to samo tylko w innych słowach.
Pawel_W
mi chodzi o to, żeby zrobił tak jak ma teraz i po prostu pokazywał po kolei, a nie pobierał ajaxem co ileś sekund...
nakers2
@Pawel_W

właśnie o to mi chodziło, niestety moja wiedza o możliwościach JS jest kiepska i nie wiem jak to zrobić
i teraz żałuje że się za wszystko zabrałem nie znając ... tej postawy

tak więc proszę o wskazówki medieval.gif
Cytat
Może kiedyś coś takiego będzie (w jakiejś części można powiedzieć, że już jest), ale ogólnie póki co, to trzeba się bardziej napracować.

Uczyłem się php 2 miesiące wytrwale, napisałem skomplikowany silnik gry viawww, wiem co to znaczy się napracować.

EDIT.
już nie ważne, poradziłem sobie

dzięki wszystkim za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.