Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo serwera FTP - jak podejść do tematu?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kiciafu
Witam,

Mam za zadanie stworzyć "system" bezpiecznego przechowywania informacji z możliwością zdalnego dostępu. Z zasobów będzie korzystał jeden użytkownik. Pierwsze pytanie czy można w jakiś sensownie bezpieczny sposób zaszyfrować dane, które są na dysku komputera przenośnego (windows 7) tak aby przy np. w przypadku kradzieży te dane były nie do odszyfrowania? Nie znam się na tyle ale wydaje mi się, że to nie jest zbyt mądry pomysł dlatego myślałem, żeby stworzyć serwer ftp z odpowiednią konfiguracją tylko dla niego. Zacząłem coś czytać o tunelowaniu portów i łączenie się przez bezpieczne połączenia SSL ale nie za bardzo temat ogarniam i nie wiem jak takie coś poprawnie skonfigurować. Na serwerze mam zainstalowany Proftpd, wpisuje host login hasło i mam dostęp...ale czy to jest bezpieczne? Proszę o jakieś sugestie jak mądrze do tematu podejść.

Pozdrawiam
ShadowD
Poczytaj o sftp, co będzie tam przechowywane?
Fifi209
Co do szyfrowania odpowiednio długi i złożony klucz + true crypt - gdzieś był artykuł że nawet FBI nie rozszyfrowało. Jedyny minus, że w razie kradzieży nie odzyskasz danych, chyba że zrobisz kopię. ew. Zainwestować w szyfrowanego pendrive.
kiciafu
Myślę, że pozostanie TrueCrypt co prawda znalazłem artykuł, że da się to obejść ale jest to ekstremalnie trudne zadanie, a co do danych no trzeba robić kopie..nic innego się nie zrobi, dodatkowo jeszcze hasło na bios i spokojnie wystarczy myślę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.