Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: js wykres
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
usb2.0
Siema od jakiegos czasu zmagam sie z wykresami w js, oczywiscie zeby nie wymyslac kola od nowa uzywam jqplot - plugin jq.
Kilka pytam mam natury teoretycznej.

Obecnie wczytuje dane z txt, 4 pliki kazdy ponad 5k rekordow. No nie brzmi to za dobrze, ale szczerze to nie mam pojecia czy jakbym wczytywal dane z db to byloby szybciej.
Jesli juz z db lepiej cos z stylu, cron codziennie tworzy/aktualizuje cvs na serwerze z ktorego wczytuje dane czy faktycznie bezposrendnio z bazy? strona na ktorej bedzie wykres ma z tego co wiem ma kilka tysiecy wyswietlen.

Czy w ogole to dobre wyjscie robic to w js?
ogolnie wzoruje sie na tym wykresie http://www.gold.org/investment/statistics/gold_price_chart/
ktory jest flashowy i dziala chyba niezle co?

Ogolnie obracanie takimi danymi w petli np zeby zaladowac z pliku w tablice i przekazac do konstruktora no trwa to troche nie dziala jakbym chcial.
Ofc ninja js nie jestem i na 99% robie zle wiekszosc rzeczy, takze moze jesli ktos robil cos podobnego rzuci kilka rad?
kamil4u
Ale dane z serwera ściągasz za każdym razem?

Ja to wiedzę tak, że serwer przygotowuje Ci plik JS wraz ze wszystkimi danymi( za pomocą PHP). Jeśli ktoś wchodzi na stronę, aby wyświetlić ten wykres to wczytujesz już tylko plik *.js i całe zadanie spada na przeglądarkę użytkownika. Jak dane się zmieniają to znów serwer przygotowuje nowy plik *.js.
usb2.0
u mnie to raczej pliki siedza z danymi siedza na serwerze w js wysylam ajaxem rzadania po pliki i sobie na nich operuje.
kamil4u
No a dlaczego nie chcesz zrobić "po mojemu"? Wydaje mi się, że odciążysz serwer - jeśli w tym tkwi główne źródło Twojego pytania.
usb2.0
nie mowie ze nie chce przeciez, moze i masz racje nie mi to oceniac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.