Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z zapytaniem SQL, błąd na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dzekson
Cześć, jestem nowy na forum. Programowanie nie jest moją mocną stroną, lecz na jednym z przedmiotów na studiach na zaliczenie mamy napisać prostą stronę zawierającą ankietę, która zapisuje wyniki do bazy danych oraz później je wyświetla na stronie. Szukałem po różnych forach odpowiedzi na moje pytanie, które zauważyłem, że powtarza się dość często, lecz niestety dalej nie potrafię tego rozwiązać, dlatego zdecydowałem się zapytać Was o pomoc. Błąd, który u mnie występuje to:

Warning: mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in C:\Program Files\xampp\htdocs\Piba\odpowiedzi.php on line 70

Notice: Trying to access array offset on value of type null in C:\Program Files\xampp\htdocs\Piba\odpowiedzi.php on line 71

Kod PHP:

1.  
  2. <?php
  3. include "db.php";
  4. $connect2 = mysqli_connect($host, $user, $pass, $db);
  5. $q3 = "SELECT COUNT(*) AS wynik FROM metryczka WHERE wyksztalcenie = Podstawowe";
  6. $result2 = mysqli_query($connect2, $q3);
  7. $values= mysqli_fetch_assoc($result2);
  8. $num_rows = $values['wynik'];
  9. echo $num_rows;
  10.  
  11. ?>

Bardzo proszę o pomoc jednocześnie dziękuję za każdą jej próbę.
viking
Każda funkcja oczekuje określonego typu danych i zwraca też konkretny typ danych. https://www.php.net/manual/en/mysqli.query.php może zwrócić false co dzieje się tutaj. Włącz wyświetlanie błędów oraz sprawdź ostatni błąd.
mmmmmmm
  1. $q3 = "SELECT COUNT(*) AS wynik FROM metryczka WHERE wyksztalcenie = 'Podstawowe'";
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.