Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] sesje/cookies/(?)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-void-
  1. <?php
  2. var_dump($_SESSION);
  3. if($_POST)
  4. {
  5. $_SESSION['time'] = 5;
  6. }
  7. ?>
  8. <form method="post">
  9. <input type="text" name="zmienna">
  10. <input type="submit">
  11. </form>

Po pierwszym naciśnięciu submita kod zwraca array(0) { }, dopiero po drugim rejestruje zmienną sesji. przeszkadza mi to, bo w dośc skomplikowanym skrypcie muszę się 2 razy logować - raz po naciśnięciu przycisku "Zaloguj" odświeża sie jedynie strona logowania, a login i hasło znikają - gdy wpiszę je drugi raz, jest już ok. Ustawienia cookies/sesji? Grzebałem w php.ini, ale nie znalazlem nic, co pomogłoby rozwiązać problem, w googlach szukałem, ale nie umiem nazwać tego problemu, więc też się niewiele dowiedziałem. Myślałem z początku, że to wina przeglądarki, ale nie - we wszystkich dziala jednakowo błędnie. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
nevt
a może tak?
  1. <?php
  2. if($_POST)
  3. {
  4. $_SESSION['time'] = 5;
  5. }
  6. var_dump($_SESSION);
  7. ?>

w twojej wersji, po pierwszym naciśnięciu podglądasz zmienną sesji ZANIM przypiszesz jej jakąś zawartość...

Pozdrawiam, Leszek.
-void-
Dziękuję. Może niezupełnie o to chodziło, bo źle przedstawiłem schemat projektu (w dużym projekcie sprawdzałem zmienną już po zarejestrowaniu), ale pośrednio nakierowałeś mnie na błąd logiczny, zawarty w kodzie. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.