Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja apache + router
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Lave
Witam serdecznie, mam pewne problemy z konfiguracja apache pod routera.

Przed zakupieniem routera marki pentagram celebrus P6363, mogłem udostępniać strony lokalne na zewnetrznym ip.
Teraz takiej możliwości nie mam.

W ustawieniach routera w zakładce virtual server zrobiłem port forwarding portów:
8080/80/443/3306 na adres 192.168.1.105 z protokołem TCP.
DMZ też ustawiłem na enable -> 192.168.1.105.
Oraz eneble UPnP.

Używam również antywirusa McAfee i w zaporze mam włączone odblokowane wyżej wymienione porty.

Gdzie tkwi problem?
Prosze o konktretne informacje.
Pyton_000
A w czym problem? Objawy?
Lave
Po wpisaniu adresu lokalnego pokazuje strone www, po wpisaniu ip zewnetrznego nie znajduje strony.
Pyton_000
a firewall na routerze ? Ogólnie zabezpieczenia ? Jakieś filtrowanie
KR2615
A jak wygląda to z zewnątrz, np. z uzyciem internetu mobilngo? Niektóre routery tak mają, że jak jesteś wewnątrz sieci i użyjesz swojego zewnętrznego adresu to nie przekierowują.
Lave
filtry wszystkie mam na disable, porobie ss to wstawie

Dodaje ssy, mam nadzieje że pomogą, w każdym razie mówić co potrzeba to dostarcze forki wink.gif

http://power90.webd.pl/images/config.jpg
http://power90.webd.pl/images/mcafee.jpg
Pyton_000
A wyłączałeś Antywira ? Pewnie tak ale pytam kontrolnie. Ew. podeślij na PW IP
mar1aczi
Z jakiego łącza korzystasz - o stałym IP czy o zmiennym?
Zrobiłeś przekierowanie IP 192.168.1.105 - obstawiam, że jest ono z zakresu rozdawanego przez DHCP. Czy komputer z apache zawsze będzie dostawał to IP, zrobiłeś rezerwację w DHCP?
Komputerowi, na którym masz apache ustaw adres IP ręcznie, nie z DHCP. Zrób przekierowanie portów na to ręcznie ustawione IP.
Jeśli wpisujesz z wewnątrz sieci LAN publiczny adres IP, to może Ci nie działać przekierowanie. Poproś kogoś "z internetu", aby sprawdził czy strony się otwierają.
Pyton_000
Z dost. się wyjaśniło. Jest widoczne z zew. jedyny problem dost. przez zew. IP
mar1aczi
Czy zatem, aby konfiguracja została zastosowana, nie jest konieczny restart rutera?
Lave
Dziękuje Panu Pyton_000 za dobre chęci, profesjonalną pomoc oraz za wyrozumiałość.

Polecam Pyton_000 exclamation.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.