Vasquez21
23.02.2007, 11:52:15
Witam.
Mam pytanko. W momencie deklarowania skryptu w <head> staje się on widoczny na wszystkich moich podstronach, ale czy istnieje możliwość np. dodania jakiegoś kodu by dany skrypt w pewnym miejscu nie działał ?
Mam skrypt który działa na inputy, jednak chciałbym żeby działał on tylko na niektóre z nich, a nie na wszystkie na stronie. Czy jest taka możliwość ?
mike
23.02.2007, 12:00:52
Jakie są kryteria, które mówią na, które inputy skrypt ma działać a na które nie?
Może dodaj jedną klasę dla wszystkich, które maja być "widoczne" dla mechanizmów w JavaScript, o których mówisz i wtedy odwołuj się tylko do inputów, które są danej klasy.
Vasquez21
23.02.2007, 12:16:38
chodzi o inputy typu "text", chodzi o swego rodzaju sprawdzanie tego co ludzie wpisują w konkretne pola i od razu za pomocą skryptu zaznaczanie czy jest ok, czy jest źle. Wykorzystuję to w wielu miejscach, ale np. w wielu miejscach nie jest mi to potrzebne.
Joy-machine
23.02.2007, 13:02:28
zapewne te pola mają jakies klasy css, wiec może dodac im klasę "js_validate", która oczywiście nie musi byc zdefiniowana w szablonie CSS, ale teraz możesz użyć funkcji getElementsByClassName, której sama nazwa mówi co ona robi.
Nie jest to standardowa f. JS, dlatego:
getElementsByClassName -> google.com [pozdrowienia dla mike_mech]
No i teraz bardzo łatwe będzie działanie Twojej funkcji tylko na tych polach na których chcesz żeby działała.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.