Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Internetowa telewizja
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Daimos
Witam
Prosiłbym o wyrozumiałe oceny grafiki wink.gif, wyrozumiałe, bo grafikiem nie jestem, więc będę wdzięczny za wszelkie informacje, dzięki którym będę mógł poprawić wygląd strony głównej i samego UI. Niektórzy napiszą pewnie (w przypadku widoku playerka), że nie ma co oceniać, bo większość to jQuery UI z themerollera - prawda, ale rozmieszczenie i kolorystyka też nie są przypadkowe.
Oprócz grafiki, będę wdzięczny też za ogólne oceny i wskazówki, z każdej możliwej strony smile.gif

Serwis jest oparty na API z Youtube, dzięki czemu stworzenie tego było w ogóle możliwe. Na chwilę obecną tylko muzyka, ale wszystko powoli smile.gif
Sama aplikacja została napisana z wykorzystaniem ZF, ale optymalizacja była mocna, więc szybkość jest zadowalająca smile.gif

Adres:
http://thisisfun.tv

Dzięki z góry i pozdrawiam
konole
Pomysł ciekawy, ale

- nie mogę doczytać loga
- zbyt ciemna kolorystyka
- mało urozmaicone
- http://cl.ly/0W2E0b020w1I2Z1P2R33 - daj pan spokój ._.
Daimos
Cytat(konole @ 22.05.2011, 09:07:49 ) *
- nie mogę doczytać loga
- zbyt ciemna kolorystyka

No tutaj masz rację, wszystko zaczynałem od widoku playerka i chciałem, aby było jak najmniej widoczne, bo użytkownik ma widzieć filmik, nie grafikę, ale na stronie głównej nie daje to dobrego efektu smile.gif Trzeba będzie przygotować odrębny layout dla strony głównej

- mało urozmaicone

Chodzi o stronę główną? Czy całokształt?

- http://cl.ly/0W2E0b020w1I2Z1P2R33 - daj pan spokój ._.

No tym czerwonym się nie popisałem, będzie białe wink.gif
livinghatret

Pierwszy klik i: "Program do przesyłania nie udostępnił tego filmu w Twoim kraju" - nie powinniście tego jakoś filtrowac?
Daimos
Niestety to jest duża wada serwisu i na chwilę obecną nic się nie da zrobić. Grupa docelowa w każdym razie, to USA i Kanada, tam filmów blokowanych nie ma. Oprócz tego wszystkie dodane filmy, działają na polskim IP (sprawdzane). Jeżeli korzystałeś z polskiego IP, być może coś youtube świrowało smile.gif
Problem jest i cały czas chodzi po głowie, ale nie ma na razie pomysłów by to naprawić... ehhh te vevo
Fifi209
Kolorystyka - bardzo, bardzo ciemno, o ile przy playerze bym zrozumiał tak gdzie indziej... Po prostu nie pasuje.
Player - przycina, nie można przewijać filmików, nie zauważyłem też czy działa zmiana jakości, po kliknięciu nic się nie dzieje, a przycina dalej. ;p
Z góry zaznaczam, że na youtube ten sam filmik nie przycina. ;p

Co ciekawe, u Ciebie można zmienić jakość na 1080p, wchodzę na youtube jest max do 480p. wink.gif Coś nie tak. ;p
Daimos
Cytat(Fifi209 @ 27.05.2011, 08:35:02 ) *
Kolorystyka - bardzo, bardzo ciemno, o ile przy playerze bym zrozumiał tak gdzie indziej... Po prostu nie pasuje.
Player - przycina, nie można przewijać filmików, nie zauważyłem też czy działa zmiana jakości, po kliknięciu nic się nie dzieje, a przycina dalej. ;p
Z góry zaznaczam, że na youtube ten sam filmik nie przycina. ;p

Co ciekawe, u Ciebie można zmienić jakość na 1080p, wchodzę na youtube jest max do 480p. wink.gif Coś nie tak. ;p

Z tą zmianą jakości tak jest, że ustawiasz sobie preferowaną, jeśli ustawiłeś 1080p, a filmik ma maks 480p, to taka zostanie włączona. Plus jest taki, że jak już raz sobie te 1080p ustawisz, to już wszystkie będą wczytywane z możliwą najwyższą jakością, czyli power of cookies wink.gif

Przewijanie filmików - o to chodzi, nie ma i nie będzie, to jest tv smile.gif
Fifi209
Cytat(Daimos @ 27.05.2011, 13:48:16 ) *
Przewijanie filmików - o to chodzi, nie ma i nie będzie, to jest tv smile.gif

Reklam nie oglądasz?
W UPC zatrzymujesz, przewijasz, oglądasz ;d
Daimos
Cytat(Fifi209 @ 27.05.2011, 13:52:42 ) *
Reklam nie oglądasz?
W UPC zatrzymujesz, przewijasz, oglądasz ;d

Tak, ale tutaj jest to główną ideą - standardowa telewizja, bez możliwości przewijania. Jest tak z wielu powodów, m.in. dlatego, że przewijając i przeskakując do innych kawałków, tak na prawdę nie ma tutaj nic oryginalnego, równie dobrze, mógłbym stworzyć playlistę na youtube. Inna sprawa, że w ten sposób, nie usłyszysz nigdy nowych hitów, kawałków, które Ci jeszcze nie wpadły w ucho, będziesz je przewijał i szukał perełek, a w ten sposób poznajesz nową muzykę. Może to nie tyczy się konkretnie Ciebie, ale idea jest przemyślana, niektórym będzie brakowało "nowoczesnej" telewizji z możliwością wyboru, co ma być grane, ale takie coś już jest, na youtube,vimeo itd.
Na ten temat nie ma co dyskutować, bo zdaję sobie sprawę, że niektórym to nie będzie odpowiadało, grupa docelowa, to Ci którym taka forma pasuje (a jest ich wielu) smile.gif

W następnej wersji (spoiler biggrin.gif), będzie pewna funkcjonalność, która przechyli trochę szalę w stronę nowoczesnej telewizji, ale to jeszcze trochę wink.gif

A wracając do grafiki strony głównej, myślicie, że to całkowicie jest do zmiany, czy poprawić jakieś elementy? Mi osobiście podoba się to menu z wyborem kanałów w centrum strony, ale to moja prywatna opinia i w końcu nie robię tego tylko dla siebie
melkorm
+ Podoba mi się pomysł.

- za mało gatunków
- brak pauzy
- brak next / prev gdy utwór mi się nie spodoba (ah dla wszystkich jest to samo? to może nie być )
- player przycina
- za ciemno, wygląda jak n-ta strona spamowa, takie wrażenie odniosłem ;P
- więcej info o samym portalu, więcej treści na stronie głównej, ogólnie weź jakiegoś grafika i niech zrobi Tobie szablon bo Tobie to za bardzo nie wychodzi
- jak jest player to tego napisu u góry w ogóle nie widać, przypadkiem się skapnąłem żet am w ogóle coś jest
- fullscreen mode nayone ?

Trochę sporo tych minusów, ale projekt i sam pomysł mi się bardzo podoba wink.gif
Daimos
Cytat(melkorm @ 27.05.2011, 18:22:58 ) *
- za mało gatunków

Projekt jest świeży, na starcie były dwa kanały smile.gif Więc stopniowo jak widzisz się to poprawia, będzie jeszcze więcej
- brak pauzy

Jest opcja wyłączania
- brak next / prev gdy utwór mi się nie spodoba (ah dla wszystkich jest to samo? to może nie być )

Tak, dla wszystkich jest to samo, dlatego też pauzy nie ma, jest tylko przycisk wyłączenia playerka. Z tego też powodu, kanały są w dwóch wersjach, nie podoba Ci się kawałek, możesz zmienić kanał na drugi.
- player przycina

hmmm chyba youtube ma inne serwery przeznaczone dla embedowanych playerków wink.gif A jakiego kanału słuchałeś?
- fullscreen mode nayone ?

Fakt, ogromny minus, w każdym razie będzie smile.gif
melkorm
Player nie przycina z powodu łącza, bo śmiga elegancko ale `klatkuje` sam player wink.gif
Daimos
Cytat(melkorm @ 27.05.2011, 20:58:14 ) *
Player nie przycina z powodu łącza, bo śmiga elegancko ale `klatkuje` sam player wink.gif

A to już dziwne, czyżby Twój sprzęt nie mógł udźwignąć flasha? To jest standardowy player z youtube
Fifi209
Cytat(Daimos @ 27.05.2011, 22:07:46 ) *
A to już dziwne, czyżby Twój sprzęt nie mógł udźwignąć flasha? To jest standardowy player z youtube

U mnie też przycina, ani to problem łącza ani sprzętu bo na youtube spokojnie oglądam 1080p mając włączone 100 innych programów.
melkorm
@up
Ogólnie jestem na linux'sie, ale normalnie z YT nie mam problemów, a player przycina wink.gif
Daimos
No z tym przycinającym się playerkiem, może jest problem po wrzuceniu animacji jQuery ;/ Nie mam pojęcia, u mnie, czy na win, czy na ubuntu jest ok. W każdym razie, dzięki Wam mam już do realizacji kolejne punkty wink.gif

1. Nowy szablon strony głównej
2. Pełny ekran
3. Wersja LIGHT wink.gif bez animacji JS
4. Wykrywanie blokowanych filmów w danym kraju

Dzięki za pomoc! Jak będziecie mieli jeszcze jakieś sugestie, będę wdzięczny
kujawska
53 błędy wg W3C.Najpoważniejszy to iframe ( dla like facebook) w dokumencie XHTML.
Ukryj to tak:
<script type="text/javascript">
//<![CDATA[
document.write('
<iframe

src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fthisisfun.tv

&amp;send=false&amp;layout=button_count&amp;width=95&amp;show_faces=false&am

p;action=like&amp;colorscheme=dark&amp;font&amp;height=21" scrolling="no"

frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:105px;

height:21px;" allowTransparency="true"></iframe>');
//]]>
</script>
Damiankossek
Dla mnie cała idea jest super wink.gif Odkąd wszedłem pierwszy raz na tą stronkę to ciągle zaglądam i podoba mi się idea niemożności kontrolowania piosenek wink.gif Czegoś takiego szukałem smile.gif Masz już stałego bywalca no i ogólnie wczoraj podczas domówki muzyczka leciała z Twojej 'telewizji', kanał hip-hop bo nawet fajne kawałki wink.gif ! Tak trzymać, jedynie laya jakoś trochę zmienić ale ogólnie ja się zgadzam z całą ideą smile.gif

Ogólnie odemnie PLUS :-)

Ja bym chciał jeszcze tylko playlistę co o jakiej godzince leciało i bomba smile.gif ale to takie już tam ... tongue.gif
melkorm
a ja poproszę o kanał HardCore =D

Ogólnie co do pomysłu, to nawet fajny sposób na odkrywanie nowych zespołów wink.gif

P.S.
A czy jest możliwość umieszczenia przycisku: Dodaj do z youtuba? albo chociaż Lubię + Dodaj do ulubionych wink.gif
gigzorr
Jak dla mnie to fajny pomysł,fajna stronka,fajna muza, bardzo często słucham muzyki z tej strony.
Tylko troche ciemno tutaj , ale tak miało pewnie być z założenia.

ps. a ten napis na logu nie mógłby być taki cały czas jak po najechaniu?
Daimos
Cytat(kujawska @ 3.06.2011, 19:09:14 ) *
53 błędy wg W3C.Najpoważniejszy to iframe ( dla like facebook) w dokumencie XHTML.
Ukryj to tak:
<script type="text/javascript">
//<![CDATA[
document.write('
<iframe

src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fthisisfun.tv

&send=false&layout=button_count&width=95&show_faces=false&am

p;action=like&colorscheme=dark&font&height=21" scrolling="no"

frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:105px;

height:21px;" allowTransparency="true"></iframe>');
//]]>
</script>

kujawska nie będę tak ukrywał, tylko po to, żeby walidator nie zwracał błędów. Nie wiem czy wiesz, ale w3c nie jest Bogiem walidacji, a jedynie pomocą dla webmastera. Nawet na ich stronie, przeczytasz o tym, że pomagają w znalezieniu błędów, ale jeśli jesteś ich świadomy, nie sugeruj się nimi całkowicie. To co pokazałeś jest kodem na pokaz, jeszcze wstawić zielone logo w3c i chwalić się użytkownikom, ale po co? W efekcie otrzymujesz to samo, na co zwraca uwagę walidator. Tu chodzi o to, aby strona była poprawnie zbudowana, dobrze funkcjonowała i wyglądała tak samo w przeglądarkach. Zresztą sprawdź pod kątem błędów np. google.com, myślisz, że są nieświadomi błędów?

Cieszę się, że niektórym się tutaj podoba idea serwisu wink.gif Co do ramówki (spisu kawałków, które leciały) jest w planach, podobnie jak inne kanały, o czym pisałem wyżej.
Dzięki za sugestię z ulubionymi kawałkami, ciekawa opcja.
-----------------------------------------------------------------------------
Dodałem opcję pełnego ekranu, jeszcze w fazie beta wink.gif ale działa w miarę dobrze, nad grafiką pracuję smile.gif
danielBSTOK
Dla mnie strona spoko smile.gif
Dużo pracy nawet przy najmniejszym skrypcie trzeba wink.gif

Chwali się pomysłsmile.gif
ano
Też miałem pewny pomysł na stronę wykorzystującą API youtube'a, ale wystraszyło mnie to:
http://code.google.com/apis/youtube/creati...plications.html
Cytat
You agree not to use the YouTube API for any of the following commercial uses unless You obtain YouTube's prior written approval:

the sale of the YouTube API, API Data, YouTube audiovisual content or related services, or access to any of the foregoing;
the sale of advertising, sponsorships, or promotions placed on or within the YouTube audiovisual content or player; or
the sale of advertising, sponsorships, or promotions on any page of the API Client containing YouTube audiovisual content, unless other content not obtained from YouTube appears on the same page and is of sufficient value to be the basis for such sales.

jak sobie poradziłeś z tym zapisem? (w razie czego pisz na pw wink.gif )

Utwory, które są puszczane są dobierane losowo z Waszej bazy, czy macie jakąś "ramówkę"? (tj ustalona stała lista utworów na konkretny dzień)
grywalny
nie wiem czy wciaz sie tym zajmujesz ale pod niektorymi stacjami masz napisane "...but other schedule" co jest na 99% niepoprawne. Glowy nie dam ale mieszkam w USA juz dosyc dlugo, nie zbieram azbestu w chicago i brzmi to mi bardzo dziwnie. Lepiej by bylo "but different schedule" albo "running on different schedule". Kogos sie podpytaj madrego. Polacy nie wylapia ale jak amerykanin wejdzie to sie zdziwi, takie rzeczy nawet jak fajna stronka to... sam wiesz. Tak mi sie akurat rzucilo w oczy nie wiem czy sa jakies inne takie kwiatki ale sprawdz dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.