Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zamykać taki kod w funkcji (która jest w klasie)?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Joachim Peters
Witam,

Problemy od strony kodu jakoś już mnie nie dręczą, teraz coraz większy problem mam z układaniem, porządkowaniem i pisaniem kodu w odpowiednim miejscu.
Otóż mam sobie klasę News, w której są metody: get_all, get_one, add, edit, delete. I zastanawiam się czy opłaca się pakować kod typu zapytanie + przekierowanie do ostatnich 3 funkcji, skoro wychodzi kodu na 3 linijki.
Czy w ogóle opłaca się tworzyć klasę do obsługi newsów? Może lepiej tego typu rzeczy wstawić w zwykłą funkcję?

Pozdrawiam
cckoles
Nie wiem czy korzystasz z jakiegos fw ale najlepszym rozwiazaniem jest tworzenie modułów tzn tworzysz moduł newsy. Modul taki najlepiej powinien byc niezalezny od innych modułów. W module masz kontroler od newsow, widok, model. Co to daje ? Daje tyle, że poźniej wywołujesz sobie tylko sam moduł i możesz go wykorzystać w wielu innych projektach bo wystarczy ze tylko zmienisz grafike w widoku.
Joachim Peters
Piszę stronę zintegrowaną z innym skryptem pod wybrany serwis. Nie stosuje modelu MVC bo szczerze mówiąc to nie jest duży projekt.
cckoles
Wcale nie musi byc duży projekt aby docenic zaletę MVC i tworzenia w oparciu o moduly. Wyobraz sobie taka sytuację. Raz, poświęcisz się, będziesz dłużej pisał ale stworzysz moduły:

- user ( rejestracja, logowanie )
- newsy ( dodawania, usuwania, wyswietlanie itp)
- komentarze (doawanie itd )
- galeria zdjec
- itd. itp

mając napisane takie moduły później kiedy przyjdzie ci stworzyć stronę zwyczajnie poskladasz ja z modułów, dostosujesz widok. Ile zaoszczedzisz pracy ? Baardzo duzo. Później tylko rozwijasz moduły, usprawniasz je i udoskonalasz winksmiley.jpg

Wracając do twojego pytania jeśli kod który piszesz nie będziesz wykorzystywał w przyszłości po prostu napisz jak ci wygodniej.
Joachim Peters
W takim razie lepiej tworzyć funkcję typu: news_add(), news_delete() itd. czy stworzyć klasę news i dodać takie metody?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.