Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Domeny - pytanie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
henio
Nigdy nie szukalem domen do kupienia i zastanawia mnie czemu wiele domen jest wykupionych a na nich mowiąc szczerze nie wiele jest. Czemu zwykle takie domeny służą i czy szukać jej właściciela czy innej domeny. Proszę o poradę.

Nie wiedziałem gdzie umieścić to tu to zrobiłem.
Shili
Często domeny są po prostu rezerwowane. Jest pomysł, trwają nad nim prace, a żeby nikt nie zajął domeny wykupuje się ją odpowiednio wcześniej.

(Pewnie są też sytuacje, że był pomysł, trwały prace, ale zabrakło budżetu ^^)
.radex
Często ludzie też kupują takie domeny, bo mają atrakcyjną nazwę, a następnie sprzedają ją za dużo wyższą cenę - taki sposób na zarabianie tongue.gif Przy okazji dopóki nie znajdzie się kupiec są wyświetlane reklamy (typu adsense), na czym dodatkowo można zarobić (skoro i tak nie ma tam nic, to można wstawić reklamy - a nuż ktoś kliknie)
henio
Pytanie więc czy bardziej opłaca się szukać ich obecnych właścicieli czy innej domeny? Nie chodzi tylko o cenę
mike
To zależy od cen i od tego co pod tą domeną będzie i jak nardzo istotne jest żeby nazwa produktu/firmy/etc była taka sama jak domena.
Sam to oceń.
Tomplus
Najlepiej jest że jak tworzysz własny produkt, dostosowujesz pod nią unikalną nazwę która nie będzie zajeta jako domena.
athabus
Domeny są zajęte przez spamerów (sami nazywają się pozycjonerami). Niestety sytuacja obecnego rynku pozycjonowania wymaga udziału w systemach wymiany linków - te z kolei wymagają posiadania wielu domen i dużo zaindeksowanych stron w google.
Ludzie/Firmy z branży mają po kilkaset a często nawet idą w tysiące domen. Na domenach tych zazwyczaj jest stawiany spam typu: autoblogi (agregujące wpisy z rss innych blogów), papkę z automatów, przerobione teksty z wikipedii i inne takie + dużo linków wychodzących.
Co do odkupowanie domen z taką przeszłością to jest to sprawa ryzykowna - Google bardzo nie lubi takich technik i banuje takie domeny. Także często na allegro można kupić atrakcyjną nazwę domeny, której potem "nie istnieje" w Google. Oczywiście można składać wniosek o reinkluzję itp, ale trzeba sobie zdawać z tego sprawę kupując "używane" domeny (przykład)
Z drugiej strony jeśli na domenie jest słaba treść, ale nie jest to spam to warto taką domenę kupić bo domena im starsza tym bardziej wartościowa według algorytmu Google.
mike
Na szczęście wszyscy pozycjonerzy to "prostytutki", których alfonsem jest Google. Zrobią wszystko za pozycję w wyszukiwarce.
Google pierdnie i wszyscy lecą za nim. To właśnie dlatego mamy debilny system wyszukiania gdzie popularność jest ważniejsza od treści.
henio
Czy ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników pomógłbym mi wybrać domenę dotyczącą pewnej rzeczy (nie ujawnię, bo nie chce aby ktoś ją zajął). Chodzi mi o to, aby domena była nie za długa, odróżniała moje od konkurencji i dobrze wybrana do tej rzeczy. Sprawdzałem wiele domen, ale większość jest już zajętych. Mam nadzieję, że ktoś poświęci mi te 10 minut. Konkakt na PW
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.