Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wiadomość dnia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zidane
Witam, chciałbym zrobić tak, że mam panel logowania i jak się zaloguję na swoje konto (administracyjne) to pokaże mi się "dodaj wiadomość dnia" (w opcjach) nacisnę i pokaże mi się formularz żeby napisać tytuł, i treść daje wyślij i mi sie pokazuje na stronie. Wydaje się to łatwe do zrobienia, ale ja bardzo początkujący w PHP, Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
ayeo
Witaj na naszym forum!

Zrób po prostu linka (w panelu administracyjnym) do forumlarza. Dane z formularza zapisuj do bazy do tabeli np. daily_news. W pliku, w którym generujesz treść strony pobieraj z bazy najnowszą wiadomość z bazy i tyle. Chyba, że nie chcesz archiwizować poprzednich wiadomości to możesz zapisywać ją do pliku, a na stronce po prostu includować ten plik.

Pozdrawiam!
Zidane
Zbytnio nie rozumiem, umiem tylko tworzyć strony w CSS i HTML w php się nie znam i w bazie danych też nie, jestem w tym ostro zielony. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć tak, abym ja coś z tego zrozumiał ? proszę o to bardzo ... Wytłumaczę bardziej czego chcę. Tworzę teraz stronę piłkarską, chcę, aby w panelu logowania były rangi admin i użytkownik, admin by miał dodawanie newsów itp a użytkownik nic. Rozkład newsów to :. Wiadomość dnia: tu musi być jedna wiadomość z dnia. Pozostałe wiadomości to newsy tylko, po 2 newsach jak się napisze już trzeci news to jeden z nich przechodzi do jeszcze niższego panelu : Archiwum wiadomości. Proszę o pomoc gdyż jest mi to potrzebne a ja jestem poprostu n00bkiem w te sprawy. 

Z góry dziękuję
mike
Wobraź sobie sytuację kiedy idziesz do warsztatu samochodowego i mówisz mechanikowi, że jedyne co umiesz to wiesz jak trzymaźć śrubokręt. A później prosisz go żeby nauczył Cię budować samochód i żeby zrobił to tak żebyś mógł to zrozumieć. Zrozumieć wszystko mając podstawy z trzymania śrubokrętu tongue.gif

Żeby zrobić to co chcesz musisz posłużyć się przede wszystkim date() w końcu musisz wiedzieć jaka jest data. Mechanizm musi być zabezpieczony logowaniem więc obsługa formularzy to wiedza podstawowa dla Ciebie. Ponadto musisz trzymać sesję, czyli potrzebna Ci znajomość obsługi sesji.
Samo przechowywanie danych to albo pliki i tu znjomośc funkcji obsługi plików: fopen() + fread() lub file_get_contents() do odczytu danych i podobne funkcje do zapisu, albo baza danych. Jeśli chodzi o bazę danych to wiedzy potrzeba jeszcze więcej: funkcje bezodanowe: mysql plus znajomosć samej bazy.
To same grubsze rzeczy i to pewnie o czyms zapomniałem. A jeszzce pewnie będzie kilka niuansów.

No ale Ty nie znasz kompletnie nic z tego. Zacznij się uczyć albo nici z Twoich planów tongue.gif
Raffuss
Cytat(Zidane @ 8.08.2008, 15:27:51 ) *
Zbytnio nie rozumiem, umiem tylko tworzyć strony w CSS i HTML w php się nie znam i w bazie danych też nie, jestem w tym ostro zielony. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć tak, abym ja coś z tego zrozumiał ? proszę o to bardzo ... Wytłumaczę bardziej czego chcę. Tworzę teraz stronę piłkarską, chcę, aby w panelu logowania były rangi admin i użytkownik, admin by miał dodawanie newsów itp a użytkownik nic. Rozkład newsów to :. Wiadomość dnia: tu musi być jedna wiadomość z dnia. Pozostałe wiadomości to newsy tylko, po 2 newsach jak się napisze już trzeci news to jeden z nich przechodzi do jeszcze niższego panelu : Archiwum wiadomości. Proszę o pomoc gdyż jest mi to potrzebne a ja jestem poprostu n00bkiem w te sprawy. 

Z góry dziękuję

To jak.. chcesz pomocy, czy zeby ktos cos napisal za Ciebie..? Na stronie glownej przedszkola sa linki do kursow.. poczytaj troche, pokombinuj i jesli beda meczyc Cie bledy, wtedy wrzuc kod i z pewnoscia ktos pomoze. Watpie by komus chcialo sie pisac cale zarzadzanie strona za Ciebie..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.