Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]Kodowanie polskich znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fish2000
Więc tak, przeniosłem forum z 1 hostingu na 2, ale teraz zamiast polskich liter mam "?" tyczy się to wszystkich polskich liter tj: ą, ę, ź, ó, ś, itp. Forum stoi na phpbb przemo, co mam edytować i jakie kodowanie wpisać?
rybik
zajrzyj do pliku sql wyeksportowanej bazy danych
- jeżeli tam są pytajniki zamiast polskich liter to trzeba exportowac jeszcze raz wybierając odpowiednie kodowanie (najczęściej poprawny export opiera sie właśnie na nie wybieraniu niczego tylko przyjęciu tego co zaproponuje phpMyAdmin
- jeżeli tam są pytajniki ale nie masz już starego hosta to jesteś w lesie, spróbuj uzyskać od hostingodawcy jakis backup
- jeżeli tam sa polskie znaki (nawet w postaci krzaków - ale nie pytajnikow) to tylko kwestia ustawień nowej bazy

- w nowej bazie (przed importem - być może trzeba ją opróżnić i zaimportować jeszcze raz) trzeba ustawić domyślna metode kodowania na taka sama jaką miała poprzednia baza i metodę porównań dla połączeń mysql na utf_general_ci i dopiero potem importować dane
fish2000
Raczej to będzie pkt 3 i 4, mam w bazie coś takiego zamiast polskich liter np: ¶, ±, niektóre litery polskie sa normalnie napisane
Raffuss
Cytat(fish2000 @ 8.08.2008, 15:15:03 ) *
Raczej to będzie pkt 3 i 4, mam w bazie coś takiego zamiast polskich liter np: ś, ą, niektóre litery polskie sa normalnie napisane

Nie znam ustawien polaczenia z baza w tym forum ale mozesz sprobowac cos takiego o ile wyswietlanie w mysql masz dobrze ustawione..

1. <?php
  2. @mysql_query("SET NAMES 'latin2'", $nazwa_zmiennej_odpowiadajacej_za_polaczenie_z_baza);
  3. ?>

Trzeba ten ciag wstawic w pliku, tuz po linijce gdzie otwiera sie polaczenie z baza danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.