Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Co jest złego w tych zapytaniach?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kayy
1.
  1. <?php
  2. $zapytka = " SELECT * FROM `ogloszenia`";
  3. $idzapytki = mysql_query($zapytka) or die('Nie wykonano pomyślnie!');
  4. ?>

2.

1. <?php
  2. $zapczenie= "UPDATE `moto` SET (`id` ='',`nazwa` = '$moto', `poje` = '$poje', `rocznik` = '$rok',`moc` = '$kucyk',`vmax` = '$max',`marka` = '$marka', `opis` = '$opis', `skad` = '$skad', `zmiana` = '$zmiana',`zrobic` = '$zrobic', `miec` = '$chce', `spalanie` = '$spalanie', `plus` = '$plus', `tuning` ='$tuning', `mech` = '$mech', `wiz` = '$wiz',`wlasciciel` = '$owner') WHERE `wlasciciel` = '$owner'"; 
  3. $wykonoj = mysql_query($zapczenie) or die('Nie mozna bylo dodac motoru lub nie jestes jego wlascicielem.');
  4. ?>
Shili
Nazwy zmiennych snitch.gif
Nie wykonują się?

Umieść sobie tymczasowo w die mysql_error()
Heweliusz
Co do pierwszego zapytania, to widzę spację na początku.
Natomiast, jeśli chodzi o drugie, to radzę poczytać artykuły: kurs home.pl oraz SQL tutorial
Zobaczy jeden z przykładów, i porównaj to z twoim kodem.
  1. UPDATE Person
  2. SET Address = 'Stien 12', City = 'Stavanger'
  3. WHERE LastName = 'Rasmussen'
kayy
Co do pierwszego to usunąłem i to samo

Co do 2giego zrobiłem według przykładu i to samo
Shili
Próbowałeś wyświetlić mysql_error()?
To pierwsza rzecz jaką zawsze powinieneś robić przy zapytaniach, które nie chcą się wykonać.
Heweliusz
Napisz kod, tak jak proponuje ~Shili
  1. <?php
  2. $idzapytki = mysql_query($zapytka) or die(mysql_error());
  3. ?>

Skoro przeczytałeś linki które podałem, to dlaczego przy SELECT nadal masz błąd ?
Patrz na przykład:
  1. SELECT LastName,FirstName FROM Persons
kayy
1. Teraz jest dobrze, jednak teraz wywala to zpaytanie:
  1. <?php
  2. $zapytka = "SELECT * FROM ogloszenia ORDER BY nazwa DESC cena";$idzapytki = mysql_query($zapytka) or die(mysql_error());
  3. ?>

SQL_ERROR: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'cena' at line 1 (mam pole cena - decimal)

2. Dalej nie działa...
macza
Cytat(kayy @ 9.08.2008, 13:46:55 ) *
1. Teraz jest dobrze, jednak teraz wywala to zpaytanie:
  1. <?php
  2. $zapytka = "SELECT * FROM ogloszenia ORDER BY nazwa DESC cena";$idzapytki = mysql_query($zapytka) or die(mysql_error());
  3. ?>

SQL_ERROR: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'cena' at line 1 (mam pole cena - decimal)

2. Dalej nie działa...

1. <?php
  2. SELECT * FROM ogloszenia ORDER BY nazwa, cena DESC
  3. ?>
kayy
Wszystko już działa oprucz pytania 2 a mam pytanie: jak zrobić limit tekstu w <input name="bla">?
macza
Cytat(kayy @ 9.08.2008, 14:33:03 ) *
Wszystko już działa oprucz pytania 2 a mam pytanie: jak zrobić limit tekstu w <input name="bla">?

maxlenght="10"
kayy
  1. <?php
  2. $zapczenie= "UPDATE moto SET id ='',nazwa = '$moto', poje = '$poje', rocznik = '$rok',moc = '$kucyk',vmax = '$max',marka = '$marka',opis = '$opis', skad = '$skad', zmiana = '$zmiana',zrobic = '$zrobic', miec = '$chce', spalanie = '$spalanie', plus = '$plus', tuning ='$tuning', mech = '$mech', wiz = '$wiz',wlasciciel = '$owner' 
  3. WHERE wlasciciel = '$owner'"; 
  4. $wykonoj = mysql_query($zapczenie) or die('Nie można było dodać motocyklu lub nie jesteś jego włascicielem.');
  5. ?>
Więc co tu jest źle??

To jak pomoże mi ktoś?

pump
Heweliusz
Wpisz to, i podaj komunikat błędu.
  1. <?php
  2. $wykonoj = mysql_query($zapczenie) or die(mysql_error());
  3. ?>

Ciekawy masz tekst w die. Co ty chcesz dodać dane do bazy za pomocą UPDATE ?

edit: Właściwie, to wykazując troszkę własnej inicjatywy mógłbyś spokojnie rozwiązać problem, w temacie masz już wszystkie informacje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.