Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Php na polskim
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Dahred
Czytam o PHP od paru lat, parę stron zrobiłem, po angielsku wszytko, ale szło to o wiele za długo.
Teraz wziąłem się za poważniejszy projekt, ale po polsku, bo szybciej mi to idzie(pisze).
Wiem że to nie takie jakie by powinno i dlatego się pytam czy to się mija z celem.
(Jakby kto pytał, mam 16 lat, niedawno ukończyłem gimnazjum z lichą 3 z anglika, więc nie jestem zbyt dobry, chciałem pójść do technikum informatycznego ale dostałem się do lepszej szkoły - liceum o podobnym profilu. Angielskiego - nie dlatego żebym zganiał na innego człowieka za moje błędy, ale po prostu - nie uczył i tyle.)

wiem wiem może takie tematy i były, ale czy jakbym skończył moją stronę w PHP, to czy jakbym ją przetłumaczył to by się opłacało?
mike
A jaki to ma związek z PHP? Podpowiem Ci: żaden.
Możesz sobie pisć teksty na stronie równie dobrze i po chińsku i to nadal ... nie będzie miało związku z PHP.

Przenoszę z Przedszkola na Hydepark.
Dahred
Sorry, wiem że zły topic - teraz się skapnąłem. Ale odpowiedzi nie dostałem - Czy zupełny amator, może pisać oprócz funkcji (itp.) pisać wyrażenia po polsku?
.radex
Co masz na myśli? Nazwy funkcji, zmiennych po polsku? Możesz.
tiraeth
Jeśli dla Ciebie, ucznia, która ma trójkę z j. angielskiego, problemem jest wejść w polski manual i sprawdzić po polsku, co anglojęzyczna funkcja bądź instrukcja oznacza, to wybacz, ale coś tu jest nie tak.
rybik
"czytać PHP" i "pisać PHP" po angielsku

1. Uczysz sie języka, tym bardziej, że masz jeszcze czas na naukę a nie 50 lat i 2 dni na relaizacje zlecenia
2. Najbardziej aktualne dokumentacje sa po angielsku
3. Przykładowe fragmenty kodu sa po angielsku, samemu stosujac angielski łatwiej zaczniesz dostrzegać prawidłowości i elementy powtarzalne, schematy
4. Najlepsze tutoriale i przykłady kodu sa po angielsku, stosując samemu angielskie nazwy w mig połapiesz o co chodzi w przykładzie
5. Nawet nie rozumiejąc poetyckiego angielskiego możesz wyłapać interesujące Cię informacje na anglojezycznych forach
6. Odzwyczajając się od "wszystkiego na tacy" (po polsku) z czasem nauczysz się wyłapywać interesujące Cię fragmenty kodu nawet ze stron japońskich, gdzie kod będzie po angielsku.
7. Korzystając z oprogramowania Open Source niejednokrotnie Ci się cos wysypie, bez angielskiego będziesz czasem bezradny a często wystarczy wkleić w google komunikat błędu, żeby dostac poprawiony kod
8. Zapytasz, dostaniesz kod i co? Poprosisz o kod po polsku? winksmiley.jpg
9. google: php (strony polskojęzyczne stanowią 1,06% wszystkich wyników)
10. Im szybciej oswoisz się z angielskim tym mniejsza szansa, że skończysz jako lingwistyczny kaleka
Dahred
Ale hydepark!(Poprawcie mnie, ale chyba odp. na moje pytanie nie znalazłem, nie chciało mi się tych odpowiedzi czytać)
Ludzie ja się tylko pytam czy oprócz funkcji( while , if itp. które są już wpisane na stałe)można pozostałość pisać po polsku...

A wy mi tu o nauczycielstwie, lekarkach...
nospor
Cytat
Ludzie ja się tylko pytam czy oprócz funkcji( while , if itp. które są już wpisane na stałe)można pozostałość pisać po polsku...
Mozna smile.gif
.radex
Cytat(Dahred @ 14.08.2008, 18:04:03 ) *
(Poprawcie mnie, ale chyba odp. na moje pytanie nie znalazłem, nie chciało mi się tych odpowiedzi czytać)

Nie czytałeś uważnie tongue.gif Napisałem, że nazwy funkcji i zmiennych można z polskimi literami. To samo się tyczy klas, stałych, interfejsów, stringów, komentarzy itd. itd. Można nawet to pisać po chińsku i nic się nadzwyczajnego nie stanie *

* - no chyba że różne pliki skryptu mają różne kodowania, ale to inna bajka i nie powinieneś mieć z tym problemów
Cysiaczek
Nie! Nie! Nie! Nie pisz po polsku nazw funkcji i zmiennych, bo to porażka. Obowiązują standardy, w których język polski nie występuje. Nikt Cię nie zmusi do tego, ale wiedz, że gdybym ja Tobie coś dał do napisania, to bezwzględnie wymagałbym języka angielskiego, a projektu z polskimi nazwami zmiennych, klas, metod - nie przyjąłbym i kropka.

Pozdrawiam.

Apeluję do forumowiczów - nie uczcie złych nawyków
nospor
Cytat
Apeluję do forumowiczów - nie uczcie złych nawyków
Ale kto go uczy złych nawykow? Pyta sie czy mozna, to mu piszemy ze mozna winksmiley.jpg

Jesli tylko bedzie sie tego trzymal, ze pisze tylko po polsku - to niech se pisze. Ale jak zacznie mieszac, raz polish a raz english... no smiesznie to wygląda - a nie raz na forum sie takie akcje widzialo.
Standardy mowisz... no jest standard pisania po angielsku, ale ja widzialem tez standardy pisania po polsku - ale konsekwentnie jak mowilem w jednym języku.

Co nie zmienia faktu ze ogólnie przyjetym standardem jest jak mowisz angielski smile.gif

edit:
pozwolilem sobie OT wydzielic:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=10...t=0&start=0
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.