Cytat(pyro @ 27.08.2008, 13:56:08 )

a nie sorry, troche zle zrozumialem o co ci chodzi, a jakby ktoś chciał przykłado co chodzi:
<!-- kodzik jakis -->
window.document.bla.hid.value="sledz";
<!-- kodzik jakis -->
<form name="bla" action="" method="post"> <!-- jakies pola -->
<input name="hid" type="hidden" value="makrela" /> <!-- jakis kodzik -->
od strony php:
<?php
if(!isset($_POST['hid']) or
$_POST['hid'] != 'sledz') {
}
?>
częściowo odstrasza to początkujących i lamerów jednak nie jest to dobry sposób na zabezpieczenie, bo jeśli ktoś ma nieco pojęcia co i jak to z pewnością bez problemu będzie potrafił tego typu zabezpieczenia obejść. Poza tym ktoś może miec wyłączone javascript i co wtedy?
to strasznie duzo kombinowania, a takie rzeczy typu dobre captcha wystarczą jako zabezpiecznie przed botami.
W zasadzie miałem na myśli coś podobnego. "Standardowe" boty, które chodzą po stronach złapią się na coś takiego, ponieważ nie uzupełniają one domyślnie wypełnionych pól. Takie coś da się łatwo obejść, ale trzeba napisać dedykowanego bota dla konkretnej strony. Miałem problem z botami w jednym z moich serwisów i zrobiłem na szybko zabezpieczenie w postaci pytania (i nie jest to żadna captcha), przy którym jedno pole było domyślnie wypełnione błędnie i użytkownik musiał je poprawić. Od ponad 3 miesięcy żaden bot mi tam nic nie napisał. Dodatkowo, proces weryfikacji można uczynić niewidocznym dla użytkownika chociażby w podany przez Ciebie sposób.
To prawda, że można mieć wyłączony JS, ale nie czarujmy się - 98% użytkowników internetu ma JS włączony

.
Napisałeś, że to jest dobre zabezpieczenie, jak ktoś nie pojęcia co i jak. To prawda, ale zauważ, że jeżeli ktoś ma dobre pojęcie "co i jak", to będzie w stanie obejść nawet wymyślne zabezpieczenia. Krótko mówiąc: Jak ktoś będzie chciał mieć konkretne dane i zna się na rzeczy, to i tak je zdobędzie. Chodzi o to, żeby zabezpieczyć się przed standardowymi metodami skanowania serwisów internetowych

.