Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] sesja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzychu0808
witam....
zrobiłem na sesjach zabezpieczenie przed spamem żeby nie mógł użytkownik dodać paru ocen do 1 dowcipu zrobiłem to tak:
  1. <?php
  2. if ($oceniono==1)
  3. {
  4.  
  5.  
  6.  
  7. if(!session_is_registered("ses_md5") || $ses_md5!=md5("$_POST[id_kaw]"))
  8. {
  9. $sql_add_wpis = "update smich_kawaly set `ilosc` = `ilosc` + 1, `oceny` = `oceny` + '$ocena', `ocena` = oceny/ilosc where kaw_id='$id_kaw'";
  10. $dodano = "<br/><font color=\"#ff0000\"><b>- Ocena Została Dodana</b></font><br/>";
  11.  
  12. mysql_query($sql_add_wpis);
  13.  
  14.  
  15. $ses_md5 = md5($id_kaw);
  16.  
  17. }
  18. else { $blad22="<br/><font color=\"#ff0000\"><b>- Dodałeś już Ocenę do tego Dowcipu</b></font><br/>";}
  19. }
  20. ?>

ale zapisuje to tylko 1 id zdjęcia i gdy się doda do innego zdjęcia ocenę to id jest nadpisywane i ponownie można dodać ocenę do dowcipu który poprzednio oceniliśmy. Chodzi mi o to żeby w sesji się zapisywały wszystkie id kawałów które oceniliśmy a nie tylko 1... proszę o pomoc
wookieb
Kod
session_register('glosowane');

przy oddaniu glosu robisz
Kod
$_SESSION['glosowane'][]=$id_kawalu;

Sprawdzenie czy glosowal
Kod
if(in_array($id_kawalu, $_SESSION['glosowane'])) echo 'Głosowałeś nara';
else 'No to sobie głosuj';
golaod
Toś mu podał sposób. Sposób obejścia:
Wyłącz przeglądarkę -> Włącz przeglądarkę.
Rozwiązanie:
Plik txt dla każdego usera (nazwa pliku np. jego id lub nick) w którym zapisujesz id do którego już ktoś głosował dzięki temu potem robisz:
  1. <?php
  2. if(in_array('id_aktualnego_dowcipu_na_ktorym_ma_sie_odbyc_glosowanie',explode(','file_get_contents('id_usera.txt')))
  3. echo 'przykro nam juz zaglosowales na to';
  4. else
  5. {
  6. echo 'dziekujemy za oddanie glosu';
  7. $str = file_get_contents('id_usera.txt');
  8. $str.= ',id_do_ktorego_zaglosowal';
  9. file_put_contents('id_usera.txt',$str);
  10. }
  11. ?>

Lub robisz to na bazie tzn tabela zagłosowane która wygląda mniej więcej tak:
id,id_dowcipu,id_usera dzięki temu robisz tylko zapytanie:
  1. <?php
  2. $zap = mysql_query("SELECT * FROM zaglosowane WHERE id_dowcipu = 'id_dowcipu' AND id_usera = 'id_usera'");
  3. if(mysql_num_rows($zap)>0)
  4. echo 'Przykro nam ale już zagłosowałeś';
  5. else
  6. {
  7. mysql_query("INSERT INTO zaglosowane VALUES (NULL,'id_dowcipu','id_usera')");
  8. echo Dziekujemy za oddanie glosu;
  9. }
  10. ?>
krzychu0808
ale u mnie można głosować bez zalogowania więc skąd mam mieć id usera
bmL
Tak na marginesie nie zaleca się używania session_register tylko bezpośrednio dopisywać zmienne do tabli $_SESSION:
  1. <?php
  2. // Nie powinno się już używać session_register()
  3. $barney = "Duży fioletowy dinozaur.";
  4. session_register("barney");
  5.  
  6. // Od PHP 4.1.0 Preferowane jest użycie $_SESSION
  7. $_SESSION["zim"] = "Najeźdźca z innej planety.";
  8.  
  9. // Stara metoda opiera się o $HTTP_SESSION_VARS
  10. $HTTP_SESSION_VARS["spongebob"] = "Ma kwadratowe spodnie.";
  11. ?>
golaod
IP+user_agent. Wymyśl coś możliwości masz pełno. Poza tym głupota by mógł głosować nie zarejestrowany bo właśnie w ten sposób utrudniasz sobie życie biggrin.gif
Jak wspomniałem wcześniej, tabela dla gości gdzie zapisujesz ip+agent'a oczywiście staraj się też tworzyć cookie na ileś tam dni/miesięcy bo jeżeli się uda no to wtedy wiesz, że ktoś głosował bo w cookie o nazwie danego zdjęcia będzie zamieszczona informacja "glosowal". Jednak gdy cookie zabronione patrz zdanie wcześniej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.