Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache 2.2.3 i mod_rewrite
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Insert
Witajcie.

Mam dość dziwny problem. Na Apache 2.2.3 jest dorzucony mod_rewrite (komendą a2enmod rewrite, która po zainstalowaniu modułu wyrzuca informację, że jest on włączony). phpinfo() też wypluwa mi mod_rewrite jako aktywny moduł, jeden z wielu.

Pomimo tego serwer w ogóle nie czyta plików .htaccess - przy przepisywaniu URLi nie działa, nawet nie wyrzuca internalki 500. Plik .htaccess mam dobry, działał na prawie takim samym oprogramowaniu (nieznaczne różnice w wersjach apache i php).

Nie kombinowałem nic z plikiem apache2.conf, ponieważ słyszałem, że to podobno nic nie da w tym przypadku. Apache i php nie kompilowałem - poleciały z binarek.

Ma ktoś może jakiś pomysł?
wookieb
W sekcji directory httpd.conf zmien AllowOverride na All.
Sprawdź też czy masz AccessFileName .htaccess
Insert
Ok, lecz problem polega na tym, że mój httpd.conf jest pusty. A w apache2.conf mam 2 dyrektywy <Directory>. Jedna do /usr/share/apache2/icons a druga /usr/share/apache2/error, w obydwu ustawiłem AllowOverride All - nie pomogło.

Na początku pliku dodałem:
CODE
<Directory "/">
Options Indexes MultiViews
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>

Nie pomogło. Za każdym razem kiedy zmieniałem coś w konfigach restartowałem apache.

Cytat
Sprawdź też czy masz AccessFileName .htaccess

Mam.

W katalogu głównym serwera mam plik test.php robiący phpinfo();. Obok niego wisi .htaccess o następującej zawartości:
CODE
RewriteEngine On
RewriteRule test.html test.php [L]

Jak wpiszę w adresie IP/test.html to wywala 404.

EDYCJA - PROBLEM ROZWIĄZANY
Nie trzeba ruszać żadnych plików konfiguracyjnych, prócz jednego:
/etc/apache2/sites-available/default
W tym pliku należy zmienić w dwóch miejscach (wewnątrz definicji <Directory ...>) AllowOverride na All
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.