Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie animacji gif/png
Forum PHP.pl > Forum > PHP
konri24
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób napisać skrypt, którego zadaniem będzie tworzenie animowanych obrazów gif/png, opierając się na bibliotece gd, lub innej. Prosiłbym o pisanie na temat, to muszą być koniecznie animacje gif/png, nie chcę widzieć pod spodem wypowiedzi na temat biblioteki 'ming', gdyż na większości serverach jej nie ma.
Pozdrawiam. Z góry dzięki.
PS. Załużmy, że obrazki źródłowe/składowe są na serverze.
wookieb
Nie można tworzyć animacji z poziomu php w gd2. Za to do tego służy Imagick. Na php.net nie znajdziesz do niego bardzo dobrej dokumentacji więc musisz poszukać.

Btw. w PNG NIE MA ANIMACJI!
TrevorGryffits
Nie wiem jak ma działać biblioteka ming (podejrzewam, że tworzy animacje gif - w png z tego co się orientuję rzeczywiście nie ma animacji), ale imitację animacji jakiegokolwiek obrazka teoretycznie można wykonać przy pomocy JavaScriptu(najlepiej chyba najpierw stworzyć obrazki w PHP, które JS będzie "pobierał". Można też zaprząc AJAX, ale powątpiewam w skuteczność). Jest to jednak rozwiązanie nieefektywne i w ogóle fuj;) Wiele też oczywiście zależy od tego jaką animację dokładnie chcesz wykonać.
bim2
O zgrozo!

http://www.google.pl/search?q=gif+animatio...lient=firefox-a

Pierwszy wynik...
LBO
Cytat(TrevorGryffits @ 27.08.2008, 14:35:08 ) *
Nie wiem jak ma działać biblioteka ming (podejrzewam, że tworzy animacje gif - w png z tego co się orientuję rzeczywiście nie ma animacji), ale imitację animacji jakiegokolwiek obrazka teoretycznie można wykonać przy pomocy JavaScriptu(najlepiej chyba najpierw stworzyć obrazki w PHP, które JS będzie "pobierał". Można też zaprząc AJAX, ale powątpiewam w skuteczność). Jest to jednak rozwiązanie nieefektywne i w ogóle fuj;) Wiele też oczywiście zależy od tego jaką animację dokładnie chcesz wykonać.

MING wypluwa flaszowe filmiki.
konri24
Cytat(wookieb @ 26.08.2008, 22:51:48 ) *
Btw. w PNG NIE MA ANIMACJI!

a to co to? tongue.gif

----------------------------------------------

bim2, dzięki za pomoc to jest to smile.gif
masz 1 "Pomógł" więcej, thx

Jak coś można zamknąć temat, rozwiązaniem mojego problemu jest ten link:
http://www.phpclasses.org/browse/package/3163.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.