Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP, Apache] mod_Rewrite, formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dr_NO
Witam, mam pewien problem, (jak bym wcześniej ich nie miał tongue.gif) chodzi mi o mod_rewrite.
Wszystko działa pięknie, ale ... ale z jedną zmienną, kiedy potrzebuję więcej ....

Powiedzmy że obecny .htaccess wygląda tak:
  1. <?php
  2. RewriteEngine On
  3. RewriteBase /siemce/
  4. RewriteRule ^main$ index.php
  5. RewriteRule ^main,([^-]*)$ index.php?id=$1
  6. RewriteRule ^main,([^-]*),([^-]*)$ index.php?id=$1&co=$2
  7. ?>

No i generalnie do pierwszej zmiennej działa prawidłowo, ale już z dwoma (4, ostatnia linijka) już nie.
(w gwoli jasności, pobierając z adresu $1 includuje plik, $2 w zależności od niego wczytuję zawartość, jeżeli nie znajduje pliku, includuje się domyślny)
I jeszcze jedno pytanie czy ustawiając action formularza na np. stala,zmienna,parametr da się normalnie przesłać dane ?

Z góry dzięki za pomoc, męczę się już pół dnia i nie mogę z kED'em dojść do konsensusu : P
FliSs_tCv
Cześć u mnie to działa prawidłowo winksmiley.jpg

1. <?php
  2. Options +FollowSymLinks
  3. RewriteEngine On
  4. RewriteBase /siemce/
  5. RewriteRule ^main,([^,]+)$ index.php?id=$1 [L]
  6. #wersja na 2 zmienne
  7. RewriteRule ^main,([^,]+),([^,]+)$ index.php?id=$1&co=$2 [L]
  8. # wersja na 3 zmienne 
  9. RewriteRule ^main,([^,]+),([^,]+),([^,]+)$ index.php?id=$1&co=$2&co2=$3 [L]
  10. ?>

Jeśli chcesz używać tych przecinków to musisz je uwzględnić tu ([^,]+)

Sprawdź czy działa smile.gif

A jak wywołać aby zadziałało wiesz ? bo ja przyznam że na początku nie bardzo wiedziałem i nie działało mi bo nie podawałem w linku tego co miałem podać;P
dr_NO
Jak wywołać wiem, bez problemu, a sie zagapiłem i zamiast uwzględniać przecinki, dałem najzwyczajniej myślniki : P ah : P

Dzięki za info, śmiga jak szalone : D
FliSs_tCv
No to świetnie winksmiley.jpg Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.