Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [OPTYMALIZACJA] Krytyczne punkty aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Destroj
Witam, mam następujący problem:

Załóżmy, że stworzyłem duży/oblegany portal który nie radzi już sobie z obciążeniem generowanym przez odwiedzających użytkowników.
Mimo, że ma tylko dla siebie bardzo dobry serwer dedykowany. Zastanawia mnie w jaki sposób mogę sprawdzić które elementy portalu
najbardziej obciążają serwer i zabierają najwięcej czasu procesora. Na pewno dużą część zajmuje baza, lecz nie wiem w jaki sposób
mogę sprawdzić na jakich zapytaniach się "dławi". Nie wiem też jak wyłowić mało efektywne fragmenty kodu. Czy istnieją może jakieś
logi apache/mysql które pomogą mi ustalić te dane? może jakis dodatek do apache? a może jakaś wstawka pod kod php?

Czy ktoś ma jakiś pomysł/wiedze jak można dokonać tych pomiarów tongue.gif ?
wookieb
Przy funkcji zadającej zapytania robisz pomiar czasu wykonywania zapytania i zapisujesz to na serwerze.
Destroj
Mało skuteczna, ręczna robota, zapytań w aplikacji mam bardzo dużo i są w różnych miejscach aplikacji, mierzenie każdej było by mało efektywne.
Na profesjonalnych hostingach jeśli ktoś generuje zbyt duże obciążenie dla mysql administrator informuje go o zapytaniu/zapytaniach które to robią.
Czy MySQL jest w stanie udostępnić mi dane na temat najbardziej obciążających zapytań? Przecież administratorzy nie zaglądają nawet do kodu aplikacji.
wookieb
W każdym miejscu aplikacji uzywasz tylko MYSQL_QUERY do wykonywnia zapytan? Nie ma funkcji posredniczacej np
Kod
function query($query)
{

return mysql_query($query);
}

Udostepniaja ale chyba na życzenie uzytkownika. Analiza serwisu.
Destroj
ok, dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.