Mail wyśle się niezależnie czy skrzynka istnieje czy nie i błędu nie będzie. Ja znam tylko 3 rozwiązania:
1.
getmxrr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - przy zakładaniu konta możesz sprawdzać rekord MX serwera, na którym ma się niby znajdować skrzynka. Nie siedzę dokładnie w temacie ale większość serwerów pocztowych ma rekord MX, chociaż miałem już sytuacje, że adres mailowy istniał na 100% a rekordu MX nie udało się sprawdzić. Dodatkowo nie idzie sprawdzić czy skrzynka na tym serwerze rzeczywiście istnieje więc to jeśli już to tylko połowiczne rozwiązanie.
2. Ja mam dodatkowy sposób na takie skrzynki ale ciężko go zrobić w "normalnych" warunkach. Jeśli serwer docelowy przyśle mi zwrotkę, że takie konto nie istnieje to system pocztowy przekazuje do php całą wiadomość a ja już sobie wyciągam jaka to była skrzynka i czemu nie doszło, na podobnej zasadzie działa powiadamianie SMSem o nadejściu poczty. Ale żeby takie coś uzyskać musiałbyś mieć wtyki u administracji serwera albo mieć własną maszynkę.
3. Ten wykorzystuję najczęściej i działa w 100%. Po prostu przy rejestracji wymagam podania emaila na który wysyłam prośbę o potwierdzenie i aktywację konta. Jak nie odpowie w ciągu X dni to kij z nim - albo mail zły albo się rozmyślił i wtedy nie ma już problemu z wysyłaniem maili na nieistniejące konta.
A jak już masz te adresy w bazie to jedyne jak dla mnie wyjście to jeśli dostajesz zwrotki o niedostarczonej poczcie to musiałbyś ręcznie wywalać adresy bo chyba innej metody nie ma.