Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Tworzenie forum na stronce.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ania-678
Serdecznie witam.

Otóż chcę stworzyć na stronce proste forum z wykorzystaniem php i mysql które będzie się składać z:

- Kategorii - zapisywane w BD, tabelka "kategoria",

- Tematów - zapisywane w BD, tabelka "tematy",

- oraz Postów - zapisywane w BD, tabelka "posty",

Połączenie tego wszystkiego w kupę to nie problem - każdy post dostanie id tematu, a ten z kolei będzie miał id kategorii.

Schody się zaczynają gdy chcę wyróżniać dany temat oraz kategorię gdy został dodany temat/post dla każdego z osobna zarejestrowanego użytkownika (niezarejestrowanych pomijam), i teraz pytanie - Jak to najlepiej zrobić?
f1xer
wtdy taki post czy temat musi mieć pole id_autora i za każdym razem jak user przegląda forum sprawdzasz czy to on jest autorem jeżeli tak to go wyróżniasz.
Mati7
Cytat(f1xer @ 8.09.2008, 09:13:58 ) *
wtdy taki post czy temat musi mieć pole id_autora i za każdym razem jak user przegląda forum sprawdzasz czy to on jest autorem jeżeli tak to go wyróżniasz.

chyba nie do końca o to chodzi...

musisz porównać datę ostatniego logowania z bieżąca(czyli musisz zapisywać w bazie datę dodania posta i datę ostatniego logowania) jeśli w tym okresie zostały dodane posty to wyróżniasz temat, kwestja jest taka czy wyróżniasz wszystkie tematy w których są nowe posty czy tylko tematy danego autora, możesz też na tej zasadzie oznaczać subskrybowane tematy jeśli przewidujesz taką finkcjonalność w swoim forum
Ania-678
Dylemat jest taki - mianowicie mam ten czas u danego usera (przyjmijmy że jego wartość to 100) i są dwa tematy co mają ten czas wyższy, po 120 i 180 a że:

120 i 180 > 100 to te tematy będą wyróżniane i user wchodzi o tego z 180-tką i co dalej? Bo zaktualizowanie czau usera z 100 na 180 spowoduje iż nie będzie wyróżniony temat z 120-tką... worriedsmiley.gif
Mati7
Nie wiem czy to jest dobry pomysł ale można by stworzyć dodatkowa tabelę "przeczytane tematy" i tam zapisywać id tematów które przeczytał user
i na tej podstawie oznaczać tematy,

Zawsze możesz zajrzeć do jakiegoś skryptu forum i zobaczyć jak to tam jest zrobione
Ania-678
O takim rozwiązaniu już myślałam ale na dłuższą metę będzie niewygodne...

Chyba będzie trzeba obczaić jak to jest w forumowych skryptach happy.gif
Exek
z tego co pamietam to phpbb2 tak wlasnie to robi - pamieta jakie tematy user przeczytal. Zobacz dokladniej jak to się tam dzieje.

Ale dodatkowa tabelka z user_id, topic_id, last_read_post_id z założonymi indeksami to chyba nie jest taki problem tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.