Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pewna reakcja w okreslonym czasie, bez odwiedzajacego.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
_Neo_
Witam, mam taki problem... Chce aby np codziennie o 15:01 do bazy dodawalo mi sie cos, lecz chce by tak sie działo gdy NIKOGO niema na stronie, nikt nie otwiera pliku... Szukałem tego, ale nigdzie niema... Czy może mi ktoś pomudz?
wookieb
CronJobs. Zaplanowane zadania. Jeżeli twój serwer to oferuje.
TomASS
okresowe uruchamianie skryptów php
_Neo_
Hmmm, a nieda sie tego jakos w pliku, tylko w php zrobic? Myśle o sobie raczej jako amator, i gdy widze niktóre z tych żeczy to mi sie ciemno przed oczami robi, pomimo iż czytam to po 4 razy...
webdice
Nie da się, zostaje Ci rozwiązanie które podali poprzednicy. Obsługa crona wcale nie jest trudna, poczytaj trochę i na pewno zrozumiesz.
TomASS
Czasami hostingodawca (np. home.pl) udostępnia katalog, do którego wrzucasz sobie odpowiednio nazwane pliki i to wszystko. Zapytaj lub poproś swojego admina.

Edit:
Cytat
Nie da się

Cytat
Jak się nie znasz, to się nie wypowiadaj

tongue.gif
webdice
Cytat(TomASS @ 8.09.2008, 15:53:51 ) *
Czasami hostingodawca (np. home.pl) udostępnia katalog, do którego wrzucasz sobie odpowiednio nazwane pliki i to wszystko. Zapytaj lub poproś swojego admina.

Tylko to dalej działa poprzez crona, co za różnica czy ktoś się nauczy komend w cronie, czy reguły w pliku? Poza tym autor pytał czy nie da się tego w PHP zrobić.
_Neo_
To jeszcze wtrące, iż widziałem statystyki w php, jak tam sie to odbywa? Może jakiś inny język?
TomASS
Cytat
Poza tym autor pytał czy nie da się tego w PHP zrobić.

Tak ale jak chcesz być precyzyjny to się spytał:
Cytat
Hmmm, a nieda sie tego jakos w pliku, tylko w php zrobic? Myśle o sobie raczej jako amator.

A więc nie pytał się tylko o php, ale o plik... tak jak w tym przypadku co podałem. Co z tego, że dalej działa to przez crona? Użytkownik nie musi NIC o nim wiedzieć - tytułuje plik i tyle! Nawet nie musi wiedzieć co to cron.
wookieb
Cytat(_Neo_ @ 8.09.2008, 16:03:04 ) *
To jeszcze wtrące, iż widziałem statystyki w php, jak tam sie to odbywa? Może jakiś inny język?

Normalnie. Generujesz statystyki w php. Zbierasz je w bazie danych
Grafiki generujesz przez GD.
_Neo_
No tak, ale w tych statystykach gdy jest np ilosc userów, czy graczy co godzine, to jakoś dana część skryptu musi wykonywać sie co godzinę...
Shili
Przecież już Ci koledzy podali jakim sposobem wykonuje się skrypty okresowo o_0

W GD można sobie obrazek zapisać, co godzinę więc wywołujesz skrypt liczący statystyki i zapisujący gdzieś taki obrazek. I wszystko.
webdice
Albo statystyki są aktualizowane dopiero, gdy wchodzi na stronę jakiś użytkownik.
_Neo_
Hmmm, niebylo kogos przez 2 godziny i wkoncu ktos wchodzi to skad skrypt bedzie wiedzial co bylo godzine temu? ok dzieki za pomoc. smile.gif
wookieb
Ale co ma wiedziec? Zapisujesz sobie odwiedziny użytkownika na każdej stronie i tyle.
webdice
Cytat(_Neo_ @ 8.09.2008, 16:48:01 ) *
Hmmm, niebylo kogos przez 2 godziny i wkoncu ktos wchodzi to skad skrypt bedzie wiedzial co bylo godzine temu? ok dzieki za pomoc. smile.gif

Jak nie było odwiedzin to statystyki też się nie zmienią.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.