Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zasada dzialania informacji o aktualnie zalogowanych userach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
elmozaur
Witajcie.
Chcialbym rozszerzyc funkcjonalnosc swojego serwisu o mozliwosc wyswietlania informacji o aktualnie zalogowanych i zarejestrowanych userach.
O ile z zarejestrowanymi userami niema problemu bo wystarczy wypisac ich z bazy to z zalogowanymi juz mam klopot.

Jak mozna zgromadzic informacje ze ktos jest aktualnie zalogowany?
Jesli zrobie tabele np.:zalogowani i po weryfikacji uzytkownika bede wstawial tam ID usera to bede mial logujacych sie.
Takie rozwiazanie nie uwzgledni mi osob ktore zamknely okno przegladarki bez klikania na wyloguj (w tabeli i tak bedzie widnialo ich id ze sa zalogowani)

Z implementacja poradze sobie ale nie wiem jak to dziala w praktyce.

Ktos moze udzielic jakiejs podpowiedzi ?
dziekuje i pozdrawiam
taktu
ten sam problem, jest nawet gotowe rozwiązanie http://forum.php.pl/index.php?showtopic=34769&hl=online
_olo_1984
2 pomysły:
1 - dodaj pole w tabeli użytkowników np. "on-line" o wartosciach 0 lub 1, w momencie logowania ustawiasz to pole na 1 a przy wylogowaniu na 0. Jak policzyc zalogowanych chyba nie musze pisac. Rozwiazanie to ma jednak wade, np. kiedy uzytkownik wyjdzie z przegladarki nie wylogowujac sie (czesto sie tak zdarza) - mozna obronic sie przed tym dodajac kolejne pole "data_ostatniej_akcji" i sprawdzac czy przez jakis okres uzytkownik wykonal jakas akcje, coś takiego
2 - mozna uzywajac session handlera liczyc wpisy w tabeli session dla aktywnych sessji (chyba ta opcja lepsza od poprzedniej)

powodzenia
pozdr
elmozaur
No wlasnie w tabeli moge trzymac wpisy osob ktore sie logowaly, ale nie wiem jak sprawdzic czy jeszcze sa zalogowani.
Ktos moze sie zalogowac i isc zrobic sobie kawke, zjesc bulke itp poczym wrocic na strone. W takim przypadku beda zalogowani a tabela moze twierdzic cos innego (gdyz minal czas dluzszy niz np 10min).

chyba niema idealnego rozwiazania tego tematu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.