Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przykłady do nauki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Seta7
Znacie może jakieś miejsca skąd można ściągnąć kod (mile widziany z opisem, wytłumaczeniem), php oczywiście aby wszyscy którzy się uczą mogli go wykorzystać do analizy, poznawania nowych rozwiązań itp.
Oprócz kodów cms, np. Joomla, Mambo i przykładów z książek.

Jak taki temat już był to sorry...
Kreton
Chyba lepiej jak zaczniesz od manuala. Co jest złego w listingach w książkach ?
Seta7
Jakby dokumentacja była w całości po Polsku to chętnie bym czytał, bo z angielskim na razie to słabo.
A przykłady z książek są za banalne, lecz jak otworzyłem kod joomli, mambo to się załamałem że niewiele rozumiem...
bim2
Nawet znając trochę PHP, klasy itd. nie zrozumiesz odrazu kodu Joomli, mambo. Trzeba rozkimić jak wszystko działa, jakie metody się wykorzystuje, jaka klasa odpowiada za co. To tak jak z autem. Możesz znać budowę książkowego silnika, ale zazwyczaj i tak jest to inaczej montowane.
Seta7
No właśnie ogólny zarys php znam, jestem po lekturze php i mysql vademecum profesjonalisty, ale z głowy cięzko mi coś wymyśleć, więc chciałbym zobaczyć troche tego kodu, aby tak jak wspomniałem zobaczyć co jak powinno wyglądać itd.
Domyślam się że nijt mi nie pokarze kodu swojej stronki biggrin.gif
Ale może są jakieś ogólne dostępne kody ?
zwierzołak
podłączam się do tematu - chętnie oblookałbym kilka niewielkich dobrze skomentowanych i elegancko rozwiązanych obiektowych skryptów ..bo jestem na etapie, że wszystko bardzo pięknie rozumiem i popieram w OO ale potrzebuję trochę praktyki i żywego świeżego kodziku obiektowego do analizy cool.gif
athabus
Radzę zainteresować się jakimś frameworkiem obiektowym. Zazwyczaj narzuca on pewien styl kodowania i łatwo się jest wdrożyć.
Jeśli czujecie się na siłach do czegoś poważnego to zachęcam do zapoznania się z frameworkiem symfony - na początku wydaje się dość skomplikowany ale po jednym dniu pracy okazuje się, że wszystko co potrzeba aby rozpocząć jest bardzo "domyślne". Framework ten polecam wam z jednego względu - ma on opisany rozwój przykładowej aplikacji - taki tutorial gdzie przez 21 dni jest rozwijana aplikacja "od zera". Mi swego czasu bardzo pomogło to zrozumieć obiektowe podejście do programowania, strukturę MVC itp. Projekt nazywa się askeet. Jest tylko jeden problem, że był pisany już jakiś czas temu i nie jest w 100% kompatybilny z nową wersją frameworka (różnice są bardzo małe), ale na szczęście jest już dostępna wersja kodu dostosowana do nowej wersji frameworka dostępna na forum symfony.
Drugi plus to dokumentacja przetłumaczona na polski przez chłopaków z forum (nie wiem czy kompletna, bo nie korzystałem).
.radex
Cytat(bim2 @ 9.09.2008, 21:23:11 ) *
Nawet znając trochę PHP, klasy itd. nie zrozumiesz odrazu kodu Joomli, mambo. Trzeba rozkimić jak wszystko działa, jakie metody się wykorzystuje, jaka klasa odpowiada za co. To tak jak z autem. Możesz znać budowę książkowego silnika, ale zazwyczaj i tak jest to inaczej montowane.

Nawet będąc zaawansowanym trzeba poświęcić trochę czasu, aby rozbroić nieznany system - skoro już porównujemy do aut - jeśli zaawansowany użytkownik fiata 126p i Matiza po raz pierwszy będzie musiał naprawić Dragstera, to też będzie potrzebował trochę czasu, aby zrozumieć działanie.
zwierzołak
Cytat
Framework ten polecam wam z jednego względu - ma on opisany rozwój przykładowej aplikacji - taki tutorial gdzie przez 21 dni jest rozwijana aplikacja "od zera". Mi swego czasu bardzo pomogło to zrozumieć obiektowe podejście do programowania, strukturę MVC itp. Projekt nazywa się askeet.

dzięki @athabus, to brzmi bardziej niż interesująco - ide zobaczyć aarambo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.