Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie dodaje do bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gandziorz
Witam,
Nie mam już sił piszę sobie skrypcik i mam sobie zapytanie sql które wygląda tak:
  1. <?php
  2. if ($settings['signup_cash_bonus'] > 0) {
  3. $qq1="INSERT INTO `".$DB['db_prefix']."earnings` SET `login`=".$see['login']." , `type`='signup_bonus', `value`=".$settings['signup_cash_bonus'].", `vtype`='cash', `memo`='Bonus na start!'";
  4. }
  5. ?>

I nie mam już sił na to. Nie wyświetla błędu ale wgrywać też nie wgrywa.
Exek
czemu robisz \' ?
np tu:
`type`=\'signup_bonus\'

powinno być
`type`='signup_bonus'
ddiceman
  1. <?php
  2. $qq1="INSERT INTO `".$DB['db_prefix']."earnings` (`login`, `type`, `value`, `vtype`, `memo`) VALUES ('".$see['login']."', 'signup_bonus', '".$settings['signup_cash_bonus']."', 'cash', 'Bonus na start!');";
  3. ?>
Kildyt
Na przyszłość najpierw użyj error_reporting.

Ja bym ten skrypt napisał w ten sposób:

1. <?php
  2. if ($settings['signup_cash_bonus'] > "0") {
  3.    $qq1="INSERT INTO `".$DB[db_prefix]."earnings` SET `login`='".$see[login]."' , `type`='signup_bonus', `value`='".$settings[signup_cash_bonus]."', `vtype`='cash', `memo`='Bonus na start!'";
  4.    mysql_query($qq1);
  5. }
  6. ?>

@ddiceman jak dla mnie to ten sposób jest mniej elastyczny. Jak chcesz dodać jakieś pole, to trzeba dodawać kod w dwóch miejscach, no i można sobie pomylić co jest do czego, ale oczywiscie kto jak lubi. winksmiley.jpg
gandziorz
Cytat(Exek @ 10.09.2008, 15:35:07 ) *
czemu robisz \' ?
np tu:
`type`=\'signup_bonus\'

powinno być
`type`='signup_bonus'

Nic to nie daje, dalej nie dodaje do sql.

Pole type i vtype to enum, value to bigint(20).
Exek
zrób echo mysql_error(); po mysql_query
gandziorz
ddiceman dzięki teraz hula wszystko jak należy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.