Dahred
13.09.2008, 11:10:33
Interesuje się robieniem stronek(PHP, JavaScript, Ajax, MySQL), ale czuję że webmasterstwo jest, jak dotąd, dla mnie za małe.
Chciałbym nauczyć się jednego z tych języków przed wszystkim dlatego że chcę robić gry. Język Java jest dobry ( można w nim robić aplikacyjki na komórkę), ale C++ wydaje się fajniejszy. Po trochu nudzi mnie już taka mała monotonność PHP, może dlatego że nie mam go w pełni opanowanego... Wiem też że Java może posłużyć w robieniu bardziej zaawansowanych aplikacji internetowych.. Takich jak czat(wiem, wiem... W Ajaxie też można) Nie mam pojęcia o programowaniu w Javie, ale czy PHP i Javę można połączyć, choćby tak funkcjonalnie jak JavaScript i PHP? A może polecicie mi jakąś lekką (nie mówię tu o ilości stron) pozycję dla zaawansowanych PHP-programistów, która by mnie obudziła i postawiła na nogi, oraz zaciekawiła i nauczyła?
Moli
13.09.2008, 12:02:17
Wybierz jezyk w ktorym bedzie ci sie lepiej pisac, a nie ktory ktos lubi.
Do pisania gier C++ jak najbardziej.
Ja wybrałem Javę bo chcę się rozwijać w stronę Enterprise (wciąż strony internetowe) - Enterprise, bo już nie blogi, fora i wizytówki, tylko np. aplikacje do obsługi Elektrowni
Dahred
13.09.2008, 12:32:45
Cytat
Wybierz jezyk w ktorym bedzie ci sie lepiej pisac, a nie ktory ktos lubi.
Po pierwsze nie powiedziałem "który lubicie" - bez sensu... po drugie nie znam się na tych językach, a chcę stronki tworzyć, dlatego pytam się który język jest lepszy dla kogoś kto chce robić proste gierki, oraz zaawansowane strony wykorzystujące różne opcje!
kwiateusz
13.09.2008, 12:46:32
jak sie uprzesz to na obu widziałem gdzies ostatnio framework do pisania aplikacji internetowych w c++, z czym w javie bedzie zapewne łatwiej, szybciej i normalniej, ale wymaga juz wirtualnej maszyny na komputrze
jak ich nie znasz to popatrz, poogladaj ktory ma wieksze mozliwosci pod katem tego czego oczekujesz od tego języka, a nóż widelec coś Ci poelcimy, a bedziesz sie tego uczył na siłe, a nie z przyjemnosci bo coś Ci nie bedzie pasowało...
Jabol
13.09.2008, 12:47:17
Do gier zdecydowanie C.
Do zaawansowanych systemów internetowych Java.
C++ ma troszkę więcej możliwości programowania niskopoziomowego, szczególnie jakbyś przy nauce załapał troszkę C. Ale raczej w tutorialach ani w książkach nic na ten temat nie spotkasz, więc możesz tego jako plusa nie liczyć. Tak naprawdę to C++ i Java są do siebie bardzo podobne, tylko działają w troszkę innej sferze. Java ma ten plus, że jest zestandaryzowana, czego o C++ powiedzieć nie można (wiem, ANSI, ISO itp... bla bla bla). Osobiście znam Javę i jestem zadowolony bo to po prostu świetny język ogólnego użytku, ale C++ pewnie też.
Dahred
14.09.2008, 17:51:50
Dzięki, wybiorę Javę... i C++! Oferta w helionie(2 za 1). Nie chcę programować jakiś gigantycznych gier, a małe w stylu tetrisa...
To wybierz tylko Javę i zaopatrz się w dwie pozycje o niej traktujące.
Dahred
14.09.2008, 19:14:56
Wiem może że ze mnie kretyn, ale jeżeli kupię thinking in Java i dokupię księgę o Javie, nie wyjdzie na to samo?
To nie jest tak, że z jednej książki nauczysz się wszystkiego. Najlepiej radzę zrobić wywiad, jakie książki do Javy są fachowo i przystępnie napisane i wybierz najlepsze.
Jabol
14.09.2008, 21:42:20
Cytat(Dahred @ 14.09.2008, 18:51:50 )

Dzięki, wybiorę Javę... i C++! Oferta w helionie(2 za 1). Nie chcę programować jakiś gigantycznych gier, a małe w stylu tetrisa...
Cytat(LBO @ 14.09.2008, 18:55:49 )

To wybierz tylko Javę i zaopatrz się w dwie pozycje o niej traktujące.
++
staraj się nie uczyć dwóch rzeczy naraz, a poza tym lepiej znać coś dobrze niż dwie rzeczy pobieżnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.