Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Który język (C++ vs Java) przyda się w php
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Dahred
Interesuje się robieniem stronek(PHP, JavaScript, Ajax, MySQL), ale czuję że webmasterstwo jest, jak dotąd, dla mnie za małe.
Chciałbym nauczyć się jednego z tych języków przed wszystkim dlatego że chcę robić gry. Język Java jest dobry ( można w nim robić aplikacyjki na komórkę), ale C++ wydaje się fajniejszy. Po trochu nudzi mnie już taka mała monotonność PHP, może dlatego że nie mam go w pełni opanowanego... Wiem też że Java może posłużyć w robieniu bardziej zaawansowanych aplikacji internetowych.. Takich jak czat(wiem, wiem... W Ajaxie też można) Nie mam pojęcia o programowaniu w Javie, ale czy PHP i Javę można połączyć, choćby tak funkcjonalnie jak JavaScript i PHP? A może polecicie mi jakąś lekką (nie mówię tu o ilości stron) pozycję dla zaawansowanych PHP-programistów, która by mnie obudziła i postawiła na nogi, oraz zaciekawiła i nauczyła?
Moli
Wybierz jezyk w ktorym bedzie ci sie lepiej pisac, a nie ktory ktos lubi.
LBO
Do pisania gier C++ jak najbardziej.

Ja wybrałem Javę bo chcę się rozwijać w stronę Enterprise (wciąż strony internetowe) - Enterprise, bo już nie blogi, fora i wizytówki, tylko np. aplikacje do obsługi Elektrowni smile.gif
Dahred
Cytat
Wybierz jezyk w ktorym bedzie ci sie lepiej pisac, a nie ktory ktos lubi.

Po pierwsze nie powiedziałem "który lubicie" - bez sensu... po drugie nie znam się na tych językach, a chcę stronki tworzyć, dlatego pytam się który język jest lepszy dla kogoś kto chce robić proste gierki, oraz zaawansowane strony wykorzystujące różne opcje!
kwiateusz
jak sie uprzesz to na obu widziałem gdzies ostatnio framework do pisania aplikacji internetowych w c++, z czym w javie bedzie zapewne łatwiej, szybciej i normalniej, ale wymaga juz wirtualnej maszyny na komputrze

jak ich nie znasz to popatrz, poogladaj ktory ma wieksze mozliwosci pod katem tego czego oczekujesz od tego języka, a nóż widelec coś Ci poelcimy, a bedziesz sie tego uczył na siłe, a nie z przyjemnosci bo coś Ci nie bedzie pasowało...
Jabol
Do gier zdecydowanie C.
Do zaawansowanych systemów internetowych Java.

C++ ma troszkę więcej możliwości programowania niskopoziomowego, szczególnie jakbyś przy nauce załapał troszkę C. Ale raczej w tutorialach ani w książkach nic na ten temat nie spotkasz, więc możesz tego jako plusa nie liczyć. Tak naprawdę to C++ i Java są do siebie bardzo podobne, tylko działają w troszkę innej sferze. Java ma ten plus, że jest zestandaryzowana, czego o C++ powiedzieć nie można (wiem, ANSI, ISO itp... bla bla bla). Osobiście znam Javę i jestem zadowolony bo to po prostu świetny język ogólnego użytku, ale C++ pewnie też.
Dahred
Dzięki, wybiorę Javę... i C++! Oferta w helionie(2 za 1). Nie chcę programować jakiś gigantycznych gier, a małe w stylu tetrisa...
LBO
To wybierz tylko Javę i zaopatrz się w dwie pozycje o niej traktujące.
Dahred
Wiem może że ze mnie kretyn, ale jeżeli kupię thinking in Java i dokupię księgę o Javie, nie wyjdzie na to samo?
LBO
To nie jest tak, że z jednej książki nauczysz się wszystkiego. Najlepiej radzę zrobić wywiad, jakie książki do Javy są fachowo i przystępnie napisane i wybierz najlepsze.
Jabol
Cytat(Dahred @ 14.09.2008, 18:51:50 ) *
Dzięki, wybiorę Javę... i C++! Oferta w helionie(2 za 1). Nie chcę programować jakiś gigantycznych gier, a małe w stylu tetrisa...

Cytat(LBO @ 14.09.2008, 18:55:49 ) *
To wybierz tylko Javę i zaopatrz się w dwie pozycje o niej traktujące.

++
staraj się nie uczyć dwóch rzeczy naraz, a poza tym lepiej znać coś dobrze niż dwie rzeczy pobieżnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.