mój problem jest dość specyficzny i nie zadałem sobie trudu w przeszukiwaniu tego forum gdyż odpowiedź jakiej poszukuje jest mocno skonkretyzowana.
Jako pierwszą w pełni obiektową aplikację do napisania wybrałem sobie księgę gości. Będzie ona napisana w konwencji MVC. Problemem, jak sie okazuje, nie do przejścia okazał się system wyświetlania treści. Zaprojektowałem prosta klasę, która ładuje plik o rozszerzeniu tpl i parsuje go w taki sposób, że zamienia napisy umieszczone w nawiasach klamrowych "{}" na treść odpowiadającą im w tablicy asocjacyjnej, będącą zbiorem wyników zapytania do bazy danych. Skoro księga gości jest dajmy na to jednym "divem - kontenerem" a wszystkie wpisy wyświetlają się w mniejszych divach, to jakiego algorytmu użyć aby każdy wpis pobierany z bazy umieszczać w osobnym, "mniejszym" bloku. Zdaje sobie sprawę iż to co napisałem jest mało zrozumiałe

1. Pobierany jest plik index.tpl
2. Klasa szuka wszystkich słów w nawiasach klamrowych takich jak np: {AUTOR}{DATA}{TRESC}
3. Jeśli w bazie danych jest więcej niż jeden wpis to w takim wypadku powyższe tagi powinny się znaleźć więcej niż jeden raz i w większej ilości divów
4. Jak wiadomo plik index.tpl jest "sztywny" czyli wyświetli sie tylko ten ostatni pobrany wpis, który nadpisze pozostałe
Co chcę osiągnąć:
Funkcja która zgromadzone wpisy (ilość nieokreślona) będzie wyświetlać każdy w osobnym divie, które będą składową jednego dużego bloku tekstowego. Uważam problem za dosyć interesujący ale jeśli ktoś zna inny sposób rozwiązania tego problemu to bardzo chętnie go wysłucham.
Zdaję sobie sprawę, że coś tak trywialnego można napisać w jednym pliku ale pamiętać należy, że jeśli chcemy się rozwijać to należy poprzeczkę stawiać wysoko i nie iść na łatwiznę ale starać się podnosić kwalifikacje i dążyć do profesjonalizmu.
PS: wiem co to Smarty(i cała reszta Frameworków