Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własny hosting
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
akurczyk
Witam
Chcę założyć własny serwer hostingowy exclamation.gif
Planuję zainstalować Apache, MySQL i Direct Admin, czy to dobry pomysł questionmark.gif
Jaki serwer musiał bym kupić (jakiś link do strony producenta albo parametry) questionmark.gif
Jakie łącze (oferta lub prędkość) questionmark.gif
Serwer w obudowie rakowej czy stojący questionmark.gif
Co musiał bym kupić i ile musiał bym wyłożyć na to kasy (serwer, licencja na DA, ruter, modem ADSL) questionmark.gif
Proszę o odpowiedź exclamation.gif
conel
Witam,

Cytat
Planuję zainstalować Apache, MySQL i Direct Admin, czy to dobry pomysł questionmark.gif
Jaki serwer musiał bym kupić (jakiś link do strony producenta albo parametry)

Ile Ty człowieku masz lat? Serwer na hosting chcesz sobie kupić, a nawet nie wiesz co i po co?
Jeśli masz takie plany i rzeczywiście stać Cię na to (w co wątpię po przeczytaniu posta) zobacz w Google pod hasłem "serwery dedykowane". To najtańsze możliwe rozwiązanie.
Dodatkowo potrzebujesz drugi serwer na backup (lub osobny dysk) i przynajmniej jednego administratora, który skonfiguruje Ci system i będzie nad nim siedzieć.
Cytat
(...)serwer, licencja na DA, ruter, modem ADSL)

Na modemie ADSL chcesz udostępniać strony internetowe, lub jakiekolwiek inne usługi? Ile pod lodem przeleżałeś?
Cytat
Co musiał bym kupić i ile musiał bym wyłożyć na to kasy

Znacznie więcej niż Twoje roczne kieszonkowe.
Lejto
wszystko zależy od tego jak potężny ma być ten serwer czy chcesz stworzyć jakąś większą firmę hostingową czy małą np. wydasz kupe kasy w super serwer + szafa serwerowa + dodatkowe chłodzenie + awaryjne zasilanie ipt a będziesz małą firma która będzie miała ze 100 kont
co do konfiguracji, czytałeś w ogóle na google co powinien zawierać serwer?

Cytat(conel @ 5.10.2008, 17:10:23 ) *
Ile Ty człowieku masz lat?

właśnie mając 13 lat (cytuje z profilu) planujesz rozkręcić firmę?
akurczyk
mam 13 lat ale moja mama ma firmę i chciała założyć hosting bo można na to dostać dotacją więc się pytam ile potrzeba by było na to kasy wyłożyć tylko 10 tysięcy (srerwer...) czy może więcej (nie chodzi mi o stałe koszty tylko jednorazowe).
Riklaunim
jeżeli nie ma o tym pojęcia, to nie ma co myśleć o rozkręcaniu biznesu takiego... a "dotacje" raczej nie dotyczą otwierania działalności hostingowej winksmiley.jpg
akurczyk
firma była założona rok temu w biznesplanie było że przez pierwszy rok firma będzie zajmować się poligrafią, reklamą i tworzeniem stron a na następny rok zacznie rozkręcać działalność hostingową. proszę o odpowiedź na zadane wcześniej pytanie (ile? co? jakie łącze?)!
Riklaunim
1. Zbudować własną serwerownię. Cena takiej inwestycji to spokojnie ponad milion złotych biggrin.gif

2. Kupić serwer/y dedykować u dobrego dostawcy (webhostingtalk.pl coś doradzi).
2a. Zatrudnić administratora, który będzie tym zarządzał (instalacja/aktualizacja/konfiguracja softu, tworzenie kont klientów itd.)
2b. Zatrudnić kogoś do obsługi klienta smile.gif
akurczyk
a jeśli przeznaczył bym jedno pomieszczenie?
chodzi mi o jeden serwer w jednej szafce rakowej.
na początek by to wystarczyło?
przewiduję późniejszą rozbudowę, no może nie przebicie ovh (własny hangar z serwerami pod Paryżem), ale zawsze!
konfiguracją serwa mógłbym się zająć ostatnio stawiałem serwa za starym kompie pod debianem (w celach edukacyjnych).
można by było zatrudnić pracownika do obsługi technicznej (siedział by on w domu i odbierał maile).
co o tym myślisz
Riklaunim
Zależy od profesjonalizmu w oferowanych usługach. Wątpię czy byłbyś w stanie administrować zbiorem serwerów z prawdziwego zdarzenia (dochodzą urządzenia sieciowe, monitoring obciążenia maszyn, obsługa kont klientów itd.), także obsługa klienta - jeżeli mowa o dobrym hostingu - to nie proste odbieranie maili. Jeżeli chcesz być konkurencyjny to nie możesz dać biednych parametrów i biednego PHP o ustawieniach pod archaiczne skrypciki winksmiley.jpg
largo3
Pojechaliście po nim. Tylko dlaczego? IMHO to może się udać...

Jest firma zajmująca się tworzeniem stron www. W ciągu roku istnienia pewnie wypracowała sobie już opinię na lokalnym rynku. Teraz firma poszerza ofertę o hosting. Co w tym dziwnego? Sam miałem kiedyś podobny pomysł tylko lat trochę więcej niż 13, ale na pytanie o dowód jeszcze odpowiadałem: krzesło*.

Jeśli nie zamierzasz konkurować z największymi czy nawet średniakami z branży hostingowej, ale po prostu oferować hosting klientom zamawiajacym w twojej firmie stronę to plan jest jak najbardziej realny. Sam miałem ostatni sytuację, że gdy do zrobienia stronki było kilku kandydatów wygrałem ja (przy prawie dwukrotnie wyższej cenie), bo zaoferowałem, że zajmę się hostingiem i domeną. Bo zwykła, nietechniczna osoba zaczyna panikować gdy usłyszy, że nie wystarczy mieć stronę, trzeba jeszcze domenę, serwer, trzeba to jeszcze skonfigurować itp.

Żeby wiedzieć co potrzebujesz a raczej jakiej jakości łacza i sprzętu potrzebujesz musisz wiedzieć (choćby orientacyjnie) na ilu klientów możesz liczyć, co chcesz im zaoferować i na jakich warunkach. Inny będzie sprzęt dla 100 klientów a inny dla 100k.

Na pewno potrzebujesz dobrego łącza albo kilku od różnych ISP żeby nie było sytuacji, że np. TP ma problemy techniczne i twoje serwery leżą.
Serwery... IMO przydałyby się dwa dla zabezpieczenia w razie fizycznego uszkodzenia sprzętu oraz dla load balancingu czy rozdzielenia usług. Serwer backupów czy może raczej macierz dyskowa na backupy. W serwerach RAID (raczej kontrolery sprzętowe). Maszyny też nie jakieś składaki z Allegro tylko coś markowego: SUN, IBM, DELL itp. Infrastruktura sieci wewnętrznej... może coś Cisco... Linksys (od 2003 Linksys należy do Cisco). UPS-y o odpowiedniej mocy albo/i agregat prądotwórczy.

System/systemy operacyjne serwera/serwerów - raczej coś ze wsparciem technicznym. No chyba, że jest jakiś system, w którym nic cie nie zaskoczy (czegoś takiego to chyba nie ma). Tu osobiście kierowałbym się w stronę systemów uniksowych. Wybór systemu w dużej mierze zależy także od sprzętu np. kupując serwer od SUNa na architekturze Sparc użyłbym Solarisa a biorąc coś z IBM Power Systems instalowałbym AIX-a. Fakt, że zainstalowałeś domowy serwerek na Debianie nie sprawia, że jesteś gotowy do administracji serwerami produkcyjnymi.

Co do kwestii łącza to porócz szybkości zwróć uwagę na ewentualne ograniczenia transferu, routing do większych europejskich sieci szkieletowych itp...

Może wstrzymaj się na początku z osobnym pracownikiem helpdesku... nie licz, że od razu bedziesz miał tylu klientów aby helpdeskowiec był opłacalny. Lepiej zainwestuj w dobrego admina (dobry admin raczej nie będzie chciał dorabiać na helpdesku ;) ).

Jeśli to troche za dużo na twoją firmę zastanów się nad serwerem dedykowanym czy kolokacją w jakimś datacenter.

Chyba trochę się zagalopowałem i faktycznie będziesz potrzebował tego miliona złotych... :P

Powodzenia. ;)

*
- Proszę piwo.
- Dowód osobisty?
- Krzesło.
- Jakie krzesło???
- Jaki dowód? :P
akurczyk
Nie chcę kupować dedyka!
Czy na początek nie wystarczył by jeden serwer?
Jeśli tak to proszę o link opisu serwera na strony producenta.
Ile taki serwer (szafka rakowa ruter i wszystkie inne bajery) mógł by kosztować?
Skąd wsiąść łącze TP Netia proszę o jakieś parametry i link do oferty!
Serwer na początku będzie dla jakichś 100 stron.
Proszę o listę rzeczy które potrzebował bym kupić.
Ile kosztowało by miesięczne utrzymanie takiego serwera.
Chcę zrobić coś na wzór iswift.eu, i tak jak oni zrobić promocję 3 miechy za free i rozreklamować się na allegro.pl.
Riklaunim
takie szczegóły to na http://www.webhostingtalk.pl/
Gugsen
Sorka za odgrzebanie, ale ostatnio cos duzo młodych adminów tongue.gif

Na PiO 16 latkowie wioda prym w webhostingu biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.