Cytat(kwiateusz @ 5.10.2008, 23:14:17 )

na + frameworkow masz to ze nie wymyslasz kola od nowa, masz wszystko co potrzebne, a jak nie masz w standardzie to ktos to już pewnie dopisał, dodatkowo nad tym pracują ludzie ktorzy znając sie an rzeczy, taki framework testują setki tysiecy uzytkownikow wiec jak tylko znajdzie sie bug dot. bezpieczenstwa jest łatany. Tu nie chodzi tylko zeby pisac jak najmniej, ale miec sprawdzone przez wielu narzedzia ktore my pewnie pisalibysmy kilka tygodni, a i tak nie wiadomo jakby to wyszło
To na pewno jest duży plus, tylko ta szybkość działania jak pisałeś wcześniej...
Cytat(kwiateusz @ 5.10.2008, 23:14:17 )

co do dzialania to jednak czesto gesto maja duzo zbednych klas ladowanych wiec albo cache, albo dodatkowe maszyny, albo robienie wersji lite frameworka (tu wylaczenie ladowania zbednej klasy, tam wyciecie czegos etc.), ewentualnie polaczenie metod

To jest dobre rozwiązanie, tylko wymaga bardzo dobrej znajomości danego frameworka. Tworzenie takiego forka kodu na własne potrzeby obarczone jest też dużym nakładem pracy jeśli chodzi o przenoszenie poprawek z kodu bazowego.
(dużo zależy od szybkości rozwoju konkretnej platformy)
Cytat(Cysiaczek @ 5.10.2008, 23:32:22 )

Na koniec wspomnę, że to wszystko machnąłem wczoraj - w Symfony

Tempo pracy z użyciem frameworków jest naprawdę imponujące (jeśli ktoś dobrze zna dane rozwiązanie – ja muszę się w coś wdrożyć).
Dziękuję wszystkim za wskazówki i porady – prześpię się jeszcze z problemem i podejmę decyzję odnośnie skorzystania z jakiegoś frameworka. (Jutro pewnie będę szukał najlepszego dostępnego rozwiązania

).
Pozdrawiam.
Ok, przyjrzałem się trzem popularnym frameworkom Cake, Symfony, Zend (Google App Engine jest kuszącą ofertą, ale z powodu tego, że na razie jest to preview i nie wiadomo jak to później będzie działało – jakie będą możliwości i koszty, to na razie rezygnuję z tego pomysłu).
Każdy z tych frameworków ma swoje zalety. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to Symfony wydaje się być najlepsze – nie znalazłem informacji o żadnej wpadce w bazach CVE, NVD, SecurityFocus czy Secuni. Dwa pozostałe frameworki odnotowały wpadki, ale w porównaniu z innym oprogramowaniem jest ich naprawdę mało (dwie Cake i jedną Zend Framework), więc się tym nie przejmuje. Wszystkie trzy frameworki utrzymują wysoką jakość jeśli chodzi o tę kwestię.
Możliwości też mają bardzo zbliżone.
Nie udało mi się znaleźć żadnych rzetelnych testów porównujących wydajność tych rozwiązań. Jakie są doświadczenia kolegów w tym względzie?
Symfony i Cake to chyba najpopularniejsze frameworki, które warto znać (biorę pod uwagę ilość ofert pracy na rynku związanych z tymi rozwiązaniami), dlatego skłaniałbym się do wykorzystania któregoś z nich. Oba mają dobrą dokumentację i sporo rozszerzeń.
Jeszcze nie wiem który wybrać. Jakieś wskazówki?