Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kolory przyjazne dla WEB
Forum PHP.pl > Forum > PHP
slash.
w jaki sposob podajac wartosci RGB moge uzyzkac kolor najblizszy podanemu z palety kolorow tz. bezpiecznej, np dla:
R = 123
G = 41
B = 41
photoshop zwarac:
R = 102
G = 51
B = 51
jak osiagnac cos takiego w php questionmark.gif
Oraz na odwrot (mniej wiecej) w jaki sposob sprawdzic czy kolor o podanych wartosciach nalezy do tej palety bezpiecznych kolorow.
Z gory dzieki za pomoc
bumelang
Obawiam się że - jeśli nie znalazłeś żadnego gotowca - będziesz musiał sam wklepać wszystkie te kolory do trójwymiarowej tablicy, bo z tego, co wiem to ta paleta nie jest automatyczna, tylko jest takim iloczynem zbiorów typowych palet dla wszystkich postawowych systemów operacyjnych.

Potem stosunkowo łatwo - znajdujesz pewnie te, których odległość od Twojego konkretnego punktu mapy RGB (w sensie dwóch punktów w przestrzeni 3-wymiarowej) jest najkrótsza.

Reasumując najpierw dobrze pogooglaj, ale tak swoją drogą, to czy na pewno jest Ci to potrzebne? Zobacz tutaj: http://www.ranking.pl/rank.php?stat=colsPL . Jak widać głębia kolorów 256 to ledwie 1,6 procent przeglądarek i generalnie to mało kto tego używa nawet z uwagi na te 1,6%, bo przeglądarki całkiem nieźle same sobie robią tę konwersję.
slash.
W sumie to dowiedzialem sie ze bezpieczne kolory to wielokrotnosc 33 w hex - wiec to nie problem - juz wiem jak to zrobie (przynajmniej tak mi sie wydaje) - a co do wklepania tych kolorow to raczej nie dobry pomysl bo ich troche jest ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.