Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]intro przed stroną główną
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
teflon_z_patelni
Witam,

mam problem z gatunku 'działało i przestało', otóż prowadzę stronę schroniska (php) i dostałem zadanie stworzenie krótkiego podziękowania, które włączałoby się przed wejściem na stronę główną schroniska. Chciałem to osiągnąć takim skyrptem:

na samym początku index.php

Kod
<?
if(strlen($thanks))
     {
 }
 else
 {
 include("thanks1.htm");
    exit;
 }
?>

czyli, że jeśli wchodzimy na stronę pierwszy raz to nie istnieje jeszcze zmienna 'thanks' i załączane jest podziękowanie (thanks1.htm) oraz następuje zakończenie wykonywania skryptu.

Na stronie thanks1.htm jest link:

Kod
index.php?thanks=1

(wszystkie inne linki na stronie wskazujące na index.php wyglądają tak samo, żeby już nie trzeba było czytać podziekowań za każdym razem jak wchodzimy na start). To niestety nie działa. Po kliknięciu na powyższy link i tak wyświetla się podziękowanie, a strona główna nie sad.gif Tak jakby nie było jeszcze zmiennej thanks. Byłbym wdzięczny za pomoc o co w tym chodzi, albo jakieś inne rozwiązanie. Wiem, że kiedyś to działało, bo już kiedyś miałem podobne zadanie i zastosowałem ten sam kod... 

Poza tym zamiast exit próbowałem zastosować break, ale wyskakiwał błąd, bo chyba nie do tego ta komenda służy.

Z góry dzięki za pomoc smile.gif
blooregard
To może (if strlen($thanks)==0) zadziała ? Albo (if isset($thanks)) ?
michalkjp
Cytat(teflon_z_patelni @ 6.10.2008, 08:59:31 ) *
mam problem z gatunku 'działało i przestało'

Miałeś register globals, które zostały wyłączone – wtedy przestało działać?

1. <?php
  2. if(!isset($_GET['thanks'])) {
  3.    strona z podziękowaniami
  4. } else {
  5.    zwykła strona
  6. }
  7. ?>

Coś takiego powinno działać.

EDIT O ile dobrze zrozumiałem, to jak wyświetlisz podziękowania do linków dodajesz thanks=1, więc trzeba zmienić kod na coś takiego.
teflon_z_patelni
Cytat(blooregard @ 6.10.2008, 12:09:02 ) *
To może (if strlen($thanks)==0) zadziała ? Albo (if isset($thanks)) ?

próbowałem smile.gif

michalkjp - pomogło biggrin.gif nie mam dostępu do ustawień serwera, być może ktoś z góry zmienił ustawienia php - ale zadziałało biggrin.gif musze pamiętać o tych getach biggrin.gif:D:D:D

DZIĘKI!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.